Menu

Regionální folklor do škol - manuál pro učitele III

Manuál pro učitele III
Autorky: Alena Schauerová, Magdalena Maňáková
Národní ústav lidové kultury Strážnice 2023
ISBN978-80-88107-52-1

V rámci projektu Tady jsme doma - Regionální folklor do školy. Byla vydána kniha Manuál pro učitele III, která navázala na první a druhý, velmi úspěšný díl z roku 2015 a 2019.

Předkládaný Manuál pro učitele z oblasti tradic lidové kultury a jejich využití ve školní praxi je již třetím dílem s obdobnou tématikou. Tentokrát se věnuje výhradně výročním obyčejům a přináší konkrétní projekty, jak je realizovali učitelé spolu se svými žáky v rámci projektu Tady jsme doma - Regionální folklor do školy.

Již před vznikem projektu, tedy před rokem 2009, věnovali učitelé ve vyučování pozornost obyčejové kultuře, protože přinášela neotřelé náměty k nejrůznějším vzdělávacím okruhům i příležitost k oslavě a ke společným zážitkům. Tehdy jsme se ale nejčastěji setkávali s oslavou Vánoc a s příchodem jara také s oslavou Velikonoc. Při realizaci projektu Tady jsme doma měli učitelé i děti příležitost prohloubit znalosti o lidové kultuře našich předků a to učitele přivedlo i k rozšíření obyčejové tématiky ve škole. Poznali totiž, že toto téma dává mnohé příležitosti k přirozenému rozvinutí osobnosti dítěte, příležitost působit na jeho rozum i cit, příležitost k mravní výchově.

Vám, milí čtenáři, přinášíme několik zdařilých projektů jako procházku zvykoslovným rokem.
Třeba budou i pro vás příležitostí vyzkoušet je se svými žáky.

Autorky knihy Alena Schauerová a Magdalena Maňáková.

Publikaci lze zdarma vyzvednout na NÚLK Strážnice nebo za úhradu poštovného.
Vyplňte prosím tento formulář a zašlete na email.