Menu

Lidový oděv na Valašsku nová publikace s 2 ks DVD

Novinkou v řadě publikaci „Tradiční postupy lidového odívání„ je kniha Lenky Drápalové Lidový oděv na Valašsku – Rožnovsko, Velkokarlovicko a Novohrozenkovsko

Publikace prezentuje podobu tradičního lidového oděvu oblékaného v současné době v oblastech Rožnovska, Velkokarlovicka a Novohrozenkovska. Poskytuje návod jak správně tento oděv ukládat, připravovat a oblékat. Je doplněna jak fotografiemi jednotlivých oděvních součástek, celků i postupů oblékání a ošetřování oděvu a odbornými texty s typologií těchto oděvu z hlediska střihového, skladebního a historického vývoje.

Ve zvoleném regionu byl z historického hlediska oblékán valašský tradiční oděv rožnovského typu (dle střihu jednotlivých součástí oděvu).  V současné době však můžeme hovořit o třech odlišných variantách, které se vyvinuly působením osobností nebo smíšením prvků z oblastí Rožnovska, Vsacka a popř. dalších oblastí. Povědomí o správné podobě tohoto oděvu je však značně a mnohdy nesprávně ovlivněno folklorním hnutím, neboť vystoupení souborů je nejčastější příležitostí, jak se veřejnost může setkat ve zdejším regionu s krojem. Přesto se tradiční oděv spontánně obléká na rodinné akce, akce spojené s církevními oslavami, společenské události.

Součástí publikace jsou 2 DVD s videodokumentací způsobů úpravy součástek lidového oděvu a  s postupy oblékání různých variant mužského a ženského oděvu z Rožnovska, Velkokarlovicka a Novohrozenkovska.

Publikaci s 2 DVD zakoupíte v našem E-shopu: https://www.nulk.cz/obchod/lidovy-odev-na-valassku/