Menu

První festivalová vystoupení a vítání zahraničních souborů

V dopoledních hodinách to byl program pro školy Z krajin za obzorem na amfiteátru Bludník, v podvečer na Ostrůvku pak zábavný program Zatancuj si s námi, který je také prvním pořadem Folklorního festivalu Dětská Strážnice. Přestože oba pořady byly určeny převážně dětským divákům, v hledišti převažovali dospělí a všude vládla skvělá festivalová atmosféra.

V podvečer pak na nádvoří strážnického zámku slavnostně přivítal zahraniční soubory ředitel NÚLK a prezident festivalu PhDr. Martin Šimša, Ph.D. Soubory se pro každoroční velký zájem v rámci festivalového programu představí divákům v pořadu Z krajin za obzorem na amfiteátru Bludník ještě dvakrát, a to v:

  • Pátek 23. 6., 22.30 – 24.00
  • Sobota 24. 6., 22.30 – 24.00

Jedná se o soubory:

  • Internationaal Dansensemble Paloina – Amsterodam, Nizozemí
  • Tiszavirág Néptáncegyesület – Deszk, Maďarsko
  • Folklórny súbor Ekonóm – Bratislava, Slovensko
  • The Brigham Young University (BYU) International Folk Dance Ensemble – Provo, USA
  • The Nalmoe Bukchum Group – Daegu, Jižní Korea

A na co se můžete těšit v pátek 23. června? Páteční programy začínají od 10 hodin ráno a budou probíhat na všech amfiteátrech, celém zámeckém parku i ve skanzenu Strážnice.

Mnoho z návštěvníků vyhledává na strážnickém festivalu večerní komponované pořady zasazené do prostředí velkých amfiteátrů v zámeckém parku. Mezi takové rozhodně patří Slavnostní zahájení MFF a Předání Ceny Ministerstva kultury za rozvoj tradiční lidové kultury a folkloru za rok 2022 v 20:00 hod. na amfiteátru Bludník, na kterém budou přivítáni domácí i zahraničí hosté.

Následovat bude program Z pokladnice kulturního dědictví ČR. V letošním roce uplyne dvacet let od okamžiku, kdy byla na 32. Generální konferenci UNESCO přijata Úmluva o zachování nemateriálního kulturního dědictví. V roce 2009 přistoupila k plnění dokumentu také Česká republika, čímž se zavázala k ochraně kulturního dědictví a péči o unikátní statky nemateriální tradiční kultury. Ty jsou dnes zapsány ve dvou seznamech ochraňovaných tradičních kulturních prvků – v Reprezentativním seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva a v Seznamu nemateriálního kulturního dědictví vyžadujícího naléhavě zachování. Pořad Z pokladnice kulturního dědictví ČR připomene všech osm kulturních statků, které nechala Česká republika zapsat na Reprezentativní seznam UNESCO. Některé jsou naprosto unikátní a byly zapsány pouze na našem území, v jiných případech se jednalo o nominace, na nichž pracovali naši přední experti společně se zahraničními kolegy.

Jsou to tyto statky https://www.nulk.cz/reprezentativni-seznam-unesco/

  1. Slovácký verbuňk (zapsáno v roce 2005)
  2. Modrotisk, rezistentní/rezervážní ruční tisk a barvení (zapsáno v roce 2018)
  3. Sokolnictví – umění chovu dravců, jejich ochrany (zapsáno v roce 2010)
  4. Vorařství (zapsáno 2022)
  5. Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku (zapsáno v roce 2010)
  6. Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí (zapsáno v roce 2020)
  7. Loutkářství na Slovensku a v Česku (zapsáno v roce 2016)
  8. Jízda králů na jihovýchodě České republiky (zapsáno v roce 2011)

 

Na našich internetových stránkách www.festivalstraznice.cz najdete:

https://colosseumticket.cz/cs/akce/147596454-mezinarodni-folklorni-festival-straznice-2023?fbclid=IwAR34yhEpIFcYxJYOKejGmupNJkIRzuGQTEP21NJ-Tsw9wKQjPvGKDRGhHj8

 

Na Facebookové stránce @Festival Strážnice najdete:

 

Místo, které doporučujeme také navštívit je „Galerie na plotě“. 82 velkoplošných bannerů s fotografiemi Vás provede 75 lety Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice. Galerii najdete na oplocení zámeckého parku podél cyklostezky na trase Vnorovy – Petrov.