Menu

Strážnice otevírá své festivalové brány

Po včerejším slavnostním přivítání zahraničních souborů před zámkem Strážnice dnes proběhla první festivalová vystoupení. V dopoledních hodinách to byl program pro školy Z krajin za obzorem na amfiteátru Bludník, v podvečer pak zábavný program Padá, padá rosenka, který je také prvním pořadem Folklorního festivalu Dětská Strážnice. Přestože oba pořady byly určeny převážně dětským divákům, v hledišti převažovali dospělí. Bylo vidět, že za dva roky bez živého festivalu vyhládlo všem bez ohledu na věk a všude vládla skvělá festivalová atmosféra.

A na co se můžete těšit v pátek 24. června? Páteční programy začínají od 10 hodin ráno a budou probíhat ve všech amfiteátrech, celém zámeckém parku i ve skanzenu Strážnice. Mnoho z návštěvníků vyhledává na strážnickém festivalu večerní komponované pořady zasazené do prostředí velkých amfiteátrů v zámeckém parku. Mezi takové rozhodně patří Slavnostní zahájení v 20:00 hod. na amfiteátru Bludník, na kterém budou přivítáni domácí i zahraničí hosté. Následovat bude program Po nezarostlém chodníčku aneb Leoš Janáček jako sběratel lidových písní a tanců. „Představeno bude především Janáčkovo rodné Lašsko s akcentem na místní rázovité lidové tance – zdroj inspirace pro dílo Lašské tance i pro skladatelovu literární činnost, především pro jeho fejetony. Podíváme se také na Brněnsko, kde Janáčka zaujala dívčí svatodušní obřadní obchůzka známá pod názvem královničky. Chybět nebude ani Slovácko zastoupené jednak Janáčkem zachycenými písněmi ze Strážnice a z Vnorov, jednak fašankovou obchůzkou z obce Strání na moravsko-slovenském pomezí,“ říká autorka pořadu Lucie Uhlíková.

Místo, které doporučujeme také navštívit je „Galerie na plotě“. 82 velkoplošných bannerů s fotografiemi Vás provede 75 lety Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice. Galerii najdete na oplocení zámeckého parku podél cyklostezky na trase Vnorovy – Petrov.

Na našich internetových stránkách www.festivalstraznice.cz najdete:

Na Facebookové stránce @Festival Strážnice najdete: