Menu

MFF Strážnice 2020

Vážení příznivci a fanoušci festivalu Strážnice!
Srdečně Vás zdravíme v této nelehké době, která pořádání velkých kulturních akcí bohužel právě nepřeje. Ovšem ani v této náročné době neházíme flintu do žita a dále poctivě pracujeme na přípravě letošního ročníku strážnického festivalu. Začátkem roku proběhlo jednání Programové rady, definitivní podobu nabyla struktura pořadů, vytištěna je programová skládačka i plakát festivalu, připravuje se areál. Festival doposud nikdo neodpískal!!!

Na druhou stranu je třeba říci, že pro náš festival je podstatné jakým způsobem bude vláda ČR dále směřovat nouzový stav a s ním související karanténu. Vzhledem k zákazu shromažďování není totiž v současné době možné, aby se folklorní soubory pravidelně scházely a nacvičovaly, což je rozhodující pro to, aby měly na festivalu co předvést. Chytrá karanténa nebo její úplné zrušení je prvním krokem k tomu, abychom se koncem června mohli ve Strážnici všichni sejít. Druhý neméně důležitý krok je povolení konat tak velkou akci, na níž do Strážnice přijede kolem 30.000 návštěvníků.

I v tomto případě jsme limitováni nařízením vlády. Protože jsme však optimisté, věříme, že letošní ročník ještě není zcela ztracen. Sice už teď víme, že by to bylo bez zahraničních souborů, které nedostanou vstupní víza, ale na nich festival nestojí, důležitá je atmosféra, setkání lidí, výborná muzika a tanec.

Více budeme dle mého mínění vědět po Velikonocích a právě na konec dubna směřujeme též vydání oficiálního stanoviska k pořádání letošního strážnického festivalu. Prozatím sledujte náš facebook a web, kam budeme postupně přidávat poslechové i filmové záznamy pořadů z předchozích ročníků Strážnice. Děkujeme za pochopení a přejeme vám všem pevné zdraví. Brzy snad na viděnou!

PhDr. Martin Šimša, Ph.D.
Ředitel NÚLK a prezident MFF Strážnice