Menu

Regionální pracoviště Karlovarský kraj: Muzeum Cheb

Muzeum v Chebu bylo založeno aktem rozhodnutí městského zastupitelstva v lednu roku 1873, zpřístupnění veřejnosti se dočkalo v polovině května roku následujícího, čímž se řadí mezi vůbec nejstarší regionální muzea v Čechách. Své zprvu skromné útočiště nalezlo v části Pachelbelova domu, tedy v objektu, v němž byl v únoru 1634 zavražděn generalissimus císařských vojsk Albrecht z Valdštejna a který také náleží k nejlépe dochovaným středověkým budovám na chebském náměstí.

Bližší informace: www.muzeumcheb.cz

Péče o tradiční lidovou kulturu v karlovarském kraji

Již od samého počátku se profilovalo především jako muzeum historické, které bylo neodmyslitelně spojováno právě s tragickým koncem vévody frýdlantského a jeho druhů. V současné době patří Muzeum Cheb se svými přibližně 100 000 sbírkovými předměty, bohatými dokumentačními fondy a s obsáhlou studijní knihovnou regionální literatury k předním muzejním zařízením v České republice. Vedle expoziční budovy a budovy Centrálního depozitáře spravuje muzem také hrázděný statek v obci Milíkov.

Expoziční budovu Muzea Cheb najdete v bývalém Městském domě, jednom z nejstarších měšťanských domů na chebském náměstí, jmenovaném také Pachelbelův dům. Muzeum, které patří mezi nejstarší regionální muzea v Čechách, zde sídlí od 15. května 1874. Již od svého založení je spojováno se zavražděním Albrechta z Valdštejna 25. února roku 1625 a tak navzdory svému širokému zakladatelskému programu brzy vstoupilo do podvědomí veřejnosti jako Valdštejnovo muzeum. Dnes patří se svými bohatými sbírkovými a dokumentačními fondy k dějinám Chebu i Chebska a obsáhlou studijní knihovnou k nejdůležitějším muzejním institucím v západních Čechách.

Ve 26 sálech uměleckohistorické expozice se návštěvníci seznámí s bohatou historií města a regionu. Muzeum dále nabízí prohlídku Valdštejnské obrazárny a v nádvoří pak malého lapidária. Stálá muzejní expozice je každoročně doplňována sbírkovými a výtvarnými výstavami. Vedle výstavní činnosti, správy a odborného zpracování sbírkových fondů plní Muzeum Cheb rovněž důležitou roli dokumentačního, informačního a výzkumného centra regionální historie.

Chebský hrad architekturou a charakterem patřil k síti císařských falcí a je jediným reprezentantem tohoto stavebního typu na území Čech. V dochovaných zbytcích původních staveb se snoubí prvky románské s gotickými a barokními. Prohlídka Chebského hradu nabízí výstavu z archeologických výzkumů Chebska a prohlídku kachlových kamen krásenského keramika a sochaře Williho Russe s národopisnými motivy.

Chcete-li se seznámit s tradiční lidovou architekturou na Chebsku, nabízí se Vám návštěva hrázděného statku čp. 18 v Milíkově. Obec Milíkov (Miltigau) leží na úpatí Slavkovského lesa 3 km vlevo od hlavní silnice Cheb - Mariánské Lázně. Usedlost čp. 18 se nachází na severním okraji obce nedaleko kostela sv. Šimona a Judy. Statek má klasický půdorys chebského hrázděného statku: přibližně čtvercový dvůr uzavřený obytným stavením s chlévem, stodolou, do dvora otevřenou kolnou a výminkem postaveným na místě původních samostatných chlévů v 70. letech minulého století. Nejstarší budovou je stodola datovaná k roku 1781. Rokem 1786 je datovaná do dvora otevřená kolna. Obytný dům má přízemí dochované v chlévové části staré roubené zdi, které je z vnitřní strany překryto cihlovou přizdívkou. Patro je hrázděné, do dvora opatřené dřevěnou pavlačí.
V 70. letech byl statek zakoupen jako rekreační chalupa. V roce 2005 byl statek čp. 18 v Milíkově zapsán do seznamu kulturních památek. V roce 2008 jej zakoupil Karlovarský kraj a jeho provozovatelem je Muzeum Cheb. Návštěvníkům se tak nabízí proměna využívání zemědělské usedlosti jako samostatné obytné a hospodářské jednotky, jak tomu bylo do roku 1945, přes změny dané vysídlením původních obyvatel, využívání tzv. "na dožití", jako samostatného hospodářského objektu, až po využívání jako rekreační objekt k tak oblíbenému chalupaření.

Text a fotografie z internetových stránek muzea a www.milikov.cz