str. 84

Origanum vulgare L. Dobrá myseľ. Kvet sa namočí do moču, usuší, na prach potlče: a tým sa zasýpajú rany. Keď dievky na čary zeliny sbierajú, pri dobrej mysli hovoria:

Dobrá myseľ,

Aby milý prišiel.

Zelina dobrej mysli sa na prach potlčie, kvietkami z nej, jako štetcami, toho prachu nabierajú a tým zasýpajú deťom „homparu" na hlave alebo iné detské rany, tak jemno, jakoby tými štetcami ten prach kropili.

Orobus vernus L. Kohútiky. Polná vička. Kto nosí kvety kohútikov za klobúkom a vtedy mu počarujú, ten nikdy viac odčarovaný byť nemôže. Keď uřečený nosí kohútiky za klobúkom, tomu sa nikdy viac od úrokov nepomôže.

Listy vodou pomáčane prikladajú na rany, porubáním povstalé.

Ovocné stromy jabloň, hruška, sliva, čerešňa, keď v jeseni zakvitnú, veštia, že dievky budú poctivosť tratiť (že sa budú „prespávať").

Ozimina (rež, žito). „Oziminy biedy nenarobia," to toľko znamená jako: keď sa aj ozimé siatiny nevydaria a zlú úrodu dajú, preto ešte nemusí byť bieda, hlad a veliká drahota, nech sa len jariny a iné siatiny vydaria.

Paeonia officinalis L. Pivoňka. Pivoňka so starým sadlom posekaná dáva sa lichve prežreť proti močeniu krve. Lupenami kvetu oká-dzajú „kňahnu".

Panicum miliaceum L. Proso. Nevesta po sobáši rozsieva v dome semenec, proso a mak a pri prose hovorí: „Sejem proso, aby sa mi všetci prosili" (v. Cannabis).

Papaver somniferum L. Mak. Z makovej zeliny nalámané podlupky vriacou vodou obarené, vyžmíchané a zasmažené, jedávajú ľudia v čas hladu. Po sobáši seje nevesta na dvore semenec, proso a mak, a hovorí pri maku: „Sejem mak, aby bolo vždycky tak" (v. Cannabis).

Ktoré dieťa má vred (epilepsiu), nahá matka ho makom z makovický vytraseným, nikým nevidená, obsýpa a chodiac tri razy okolo neho, hovorí:

Sejem, sejem toto semeno:

Aby nebolo ništ zjeveno,

Aby nebolo jako mak,

Aby nebolo jako prach.

Aby nebolo jako ništ.

Ten mak potom posmetá a dá do bezovej cievky spolu s ob-stríhanými pahnostmi z jednej ruky a z jednej nohy, ale z kríža (z pravej ruky a z ľavej nohy lebo naopak), a zakope na také miesto, kam slnko nedosvieti. Od „vrženia", lebo keď „zakladá" deťom, takto zariekajú:

Táto bolesť od Boha daná,

Svatým Jánom prežehnaná,