str. 83

pretiahnu vonkoncom cez klas: jak srežú len púšky a neprerežú stvol, vydajú sa do jeseni; jak ale pretnú stvol, nebude z vydajú nič. S plodonosným stvolom sa deti hrávajú a menujú to „púč-baba".

Myosotis palustris Roth. Nezabúdka. Žabäcje očko. Ktoré dievča nezabúdku nosí, na to chlapci nezabudnú.

Myristica moschata Thbg. Muškátový oriešok. Rastie na ostrovoch Moluckých. Do čierneho kohúta, ktorý nemá inobarevného peria, keď ho na Jána kapúnia, zašívajú muškátovy oriešok: kapúňa o rok, zase na Jána zarežú, oriešok z neho vyberú, na prach potlčú a z toho prachu dávajú deťom užívať proti „vredu" (epilepsii).

Nepeta cataria Ĺ. Modrimačka. Zelina v mlieku varená, v odvarku vyžmíchaná, dáva sa piť proti opuchlinám v hrdle a ťažkému dýchaniu, a vyžmíchaná zelina priväzuje sa na žalúdok.

Neto bielé. (Jaká to rastlina?) Aby človeka víly nezchytily do tancu a ho cez poly nerozkrútily, musí pri sebe nosiť „biele neto", tak Víly nebudú mať k nemu prístupu. (Lazy.)

„Neúrok." Deväť chĺpkov neúroku ľavou rukou uviazaných a na Jura pod podušku položených na noc, oznámi deve osúdenca. (Neúrok mi je neznámy.) .

Nicotiana Tabacum L. Tabák. Dohán. Žene po sľahnutí, keď mala opuchlé nohy, dávali piť odvarok tabaku a borkového koreňa: a umrela.

Nuphar luteum Sm. Dojivo. Koreň hneď z jara dávajú kravám, aby hojne dojily. Do čerstvých listov dojivových zakrúcajú opuchlých, na vodnateľku trpiacich alebo od úrazu zapuchlých.

Oapnum basilicum L. Bazalička. Voňavú baziličku nosia dievčatá v rubači zašitú, aby boly mládencom vzácne. V jednej národnej piesni hovorí deva:

Neviete vy, chlapci, prečo k nám chodzíte.

Mám ja bazaličku zašitú v rubáčku.

Onobrychis sativa Lam. Vojteška. Nespasek. Špargeta.

Ononis spinosa L. Ihlíč. Ihlíč varia vo vode a v odvarku sa kúpajú ženy choré na rodidla, aj keď sa im niečo „sbiera".

Ophioglossum vulgatum L. Osúdenica. Tanečnica. Stantikoťka. „Má jeden lístek, jako vajco, a z toho na tenkej stopke pilníček": tak mi opísala jedna kopaničiarka túto, mne dávno známu rastlinku. Slúži za aphrodisiacum. Večer pred Jánom nájdenú osúdenicu kladú si devy na noc pod hlavu, aby videly „osúdenca". Tanečnicou sa preto menuje, že dievča, ktoré ju má pri sebe, pri muzike z tancu nevychádza.

Orchis. Hrvolec. Hlavienek. Behánka. Orchis Iatifolia, Gymna-denia conopsea a iné orchidey s rozdelenými bulvičkami (Kristova ručička) velikú úlohu hrajú v čaroch. Ktorá deva dotkne sa mládenca po nahom tele, tak si ho k sebe pripúta, že od nej nikdy viac neupustí. O ktoromsi druhu „hrvolca" fabulujú, že, keď mu koreň vykopávajú, kričí. Korenne buľvičky dávajú kravám, aby sa naběhaly. Hrvolcové bulvičky a vandelicový koreň dávajú na jar kravám, aby boly zdravé.