str. 85

Toto sa povie po tri razy, potom operujúca osoba dúchne na boľavé miesto pacienta, stiera ho kresačkou a túto opre o stenu: a to má ho uzdraviť.

Parnassia Palustris L. Tolija (dľa iných Vincetoxicum off. — tak sa menuje). „Tolija, dobrá zelina, chto si ňú čaruje, veru nebanuje." Tolia, Šimúnek (Lithospermum purpureocoeruleum) a turánek (Erigeron acer) sa spolu varia, a odvarkom sa devy umývajú, aby boly pekné. Toliju nosia devy pri sebe, aby maly tanečníkov.

Pastinaca sativa L. Citana. Paštrnák. Zelinu dávajú kravám, aby dobre dojily.

Pero ženichové, ktoré pri svadbe nosil, a venec nevesty sa nasledovne za liek užívajú: z každého po kúsku sa spáli na popeľ a pri tom pálení povstalým dymom sa okádza, a prach sa s vodou dá vypiť tomu, kto má „mrcha nemoc" (vred, epilepsiu).

Keď dievča vije mládencovi pero za širák na nedelu, nesmie povedať, pre ktorého to bude, lebo by toho mládenca mravci zjedli.

Petasites officinalis Much. Deváseľ, veľký podbiel. List má 9 žíl, 9 sít a je proti 9 nemociam. Do listov zakrúcajú opuchlých; aj koreň postrúhaný proti vodnateľke potrebujú.

Persica vulgaris MUL Breskyňa. Breskyňové jádra ošúpané, usušené a na prach potlčené smiešajú s bielym, na prach utlčeným cukrom, a tým zafukujú oči, na „biele povlaky" trpiace.

Petroselinum sativum Hoffm. Petržel. Petrželové semeno zasiate, ide najprv až do Ríma, a až keď sa z Ríma vráti, potom sejde (vykleje).

Čerstvé listy prikladajú na opuchlinu od pichnutia včely lebo osy povstalú. Listy prikladajú z vonku na machier, keď sa moč zastaví. Do vienka nevestinho voväzujú aj lístky petrželové. Kútnici cesnek a petržel sviazaný do uzlíčka upevňujú na presteradlo, aby jej čary neškodily (v. Allium sativum).

Phallus impudicus L. Hadia hlava. Hubu túto usušia a na prach potlčú, a keď má kto čierny pľuzgier na tele, nasypú naň toho prachu a na to konopné plátno prilepia. Ten flajster sa nechá na pľuzgieri za jednu hodinu, potom ho odlepia a na pľuzgier v ústach požuvané ozimé žito prikladajú: aby sa pľuzgier zahojil. Aj proti lúpaniu prach tejto huby užívajú.

Phaseolus vulgaris L. Fazoľ. Bielu fazoľ rozšliepenú prikladajú na rany od uhryznutia besným psom; ale ranu najprv vymyjú cesnekovou šťavou a odvarkom tisového dreva.

Physalis Alkekengi L. Červená bukvica. Čerešienka. Židovská čerešňa. Keď sa moč „sekne", pijú odvarok čerešienky. Kto má „úsad" (húser, Hexenschuss) dá si kríže trieť červenými nafúkanými kalichami plodovými. — Proti „rezáku" (zapáleniu machiera) pijú odvarok bobulí. Bobule zralé aj s kalichami varia a odvarok pijú proti zadržanému moču. Proti úsadu trú rozmliaždené bobule na kríže.

Pimpinella magna L. Bederník. Zelinu dávajú kravám, aby dobre dojily.

Pirus Malus L. Jabloň. Pred Jurom z oziminy uvité vence hádžu po tri razy na jabloň; ktorej deve zostane venec na jabloni viseť, do roka sa vydá.