str. 81

Linum usitatissimum L. Len. Keď nevesta prijde od sobášu, rozsieva po dvore lenové semeno, proso a mak, a pri tom hovorí:

Sejem semeno: aby sa mi viedlo všetko plemeno. Sejem proso: aby sa mi všetci prosili. Sejem mak: aby bolo vždycky tak!

Kašu z ľanového semena prikladajú na prse, keď sa sbierajú, aby sa to skoro prežraló a vytieklo.

Listera ovata RBr. Hľaď na mňa. Má koreň v podobe nahého človeka (sic!). Skôr spodný pysk kvetu jakúsi podobnosť má s nahým telom ľudským. Dievčatá túto zelinu pri sebe opatrujú, aby maly frajerov. Hovorí sa: „Nečarovaná dievka, jako nemastný koláč"; ale aj: „Ženich čarovaný, chrbát malovaný."

Lithospermum purpureo-coeruleum L. Jankes. Šimúnek. „Žid pochytil jednu zelinu rukou a riekol: Toto je moja zelina. Co mu z ruky trčalo, to zakvitlo: a to je Šimúnek lebo Jankes." Ktorá dievka sa Simúnkom opáše, v tanci neustáva. Odvarkom zeliny sa devy umývajú, aby voňaly a vzácne boly. Šimúnek, toliju a turánek varia a odvarkom sa umývajú devy, aby boly pekné.

„Lakáč." Impatiens nolitangere L. Kto sa naľaká, aby mu ľak nezaškodil, pije odvarok tejto zeliny. (Žaškov.)

Lobôdka s listami divej jablone varená dáva liek na vymývanie rán.

Lotus corniculatus L. Kačací pysk.

Lycium barbarum L. Živý plot. Odvarkom zapálené hrdlo si vyplachujú.

Lycoperdon Bovista L. Fukavičná huba. Čertov tabák. Zralé ňútro tejto huby prikladá sa na rany", aby sa tečenie krve zastavilo. Malé druhy. tejto bruchatky menujú „Čertov tabák". Rozpučený si prikladajú na oči proti „vlčej tme" (hemeralopia).

Lyckopersicon esculentum Mill Rajštiak. Rajštiak prikladajú na rany. Čerstvá kožka zo zralého rajštiaku prikladá sa na čierny pľuzgier.

Lycopodium davatum L. Netáta. Netátu nosia pri sebe, keď idú k súdu: aby pravotu vyhrali; zaväzujú ju kravám, volom, vôbec rožnej lichve do ocasa, keď idú na jarmek, aby ju skoro a dobre predali; keď pália pálené, netátou vydrhnú kotel, aby sa mnoho dobrej pálenky napálilo; krčmári ju majú za roštom, aby mali mnoho pijakov; dievky ju nosia zašitú v šatách, aby sa za nimi chlapci ťahali. i keď idú do tancu, ju mávajú pri sebe a potichu si hovoria:

A ja mám netátu

Zašitú v lajbliku. A tanečníci hovoria:

Tancujte s ňú friškú, s nannú:

Však má pri sebe netátu.

Keď je mnoho mladej chasy, alebo aj starších ľudí pohromade a zahodí ktosi medzi nich nespozorovane kus netáty, strhne sa hneď zvada a bitka. Netátu trhajú nie holou, ale do ručníka zavinutou rukou; a keď idú do tancu, dávajú si ju do čižiem a ňou sa opasujú, aby v tanci z kola nevychádzaly, a aby sa „neprespaly". „Na hore roste netáta, neboj sa, milá, dieťaťa." Z jara zašívajú baby dievkam netátu za pás, aby maly frajerov. „A já mám netátu, zašitú nad patú."