poriadne pogúľaly! Budú-že tu za klasy, tak dlhé, jako boly tie dievky, čo sa po nej gúľaly!"

Knautia arvensis. Coult. Spálik. S červeným kvetom menuje sa „chlapský spálik"; s kvetom špinavobielym „ženský spálik". Chlapského spáliku odvarok dáva sa malým chlapcom upiť, aj sa im zelina do kolísky klade, aby dobre spali. Dievčatám ale dáva sa tak ženský spálik.

Kvet z cintera jakýkoľvek kto privoniava, ztratí čuch. Mal som slúžku asi 18ročnú, ktorá ani vône, ani smradu nerozoznávala; hovorili o nej, že voňala na cintery kvety.

Lactarius piperatus Schröt. Mlieč. Keď je po horách mnoho mliečov: bude v zime mnoho snahu. Inde zase sa hovorí: čím viac mliečov, tým menej sňahov. Mlieče jedávajú na pľachu pečené.

Lappa major Gaertn. tomentosa Lam. a minor DC. Lopúch. Lo-púšie. Odvarkom koreňa myjú hlavu, aby vlasy dobre rástly. „Duša z lopúšia, srdco z kalerábu!" je žartovné laskanie. Plechavý sa tým teší, že „šedivého somára už videl, ale plešivého ani jednoho".

Lathyrus latifolius L. Vlčí hrach. Odvarok dávajú piť kravám po otelení: aby sa očistily.

Lavathera thuringiaca L. Vysoký slez. Posekaný sa dáva kravám proti čarom. Od tohoto slezu, keď ho kravy sožerú, sa mlieko pení.

Leonuius Cardiaca L. Všetkých stavov zelina. Zelinu varia a y odvarku deti kúpajú na suchoty nemocné.

Levisticum officinate Koch. Ľubček. Ľubček močený v, páleném pijú proti zimnici. So sadlom potlčený potiera sa krave na krížnu kosť a na bruchu „na pupkové žíly", a potom to dajú krave prežreť, proti „červenej", t. j. keď krvou močí.

Lichenes. „Moch", vlastne „Lišajník", na sladkej jabloni rastúci, ženským mliekom ostriekaný a v ňom uparený, prikladajú deťom na hrdlo proti záškrtu.

Lilium Martagon L. Kohúti hlas. Máselnička. Vykopané cibulky tejto lalije dávajú pred Jurom kravám, aby maly žlté maslo. Másel-ničku s Júrským koreňom (Lathraea squamaría) dávajú kravám, aby hojne dojily. Cibuľe máselnice, pred Jurom vykopané, usušené, zohlo-vatené a na prach potlčené, dávajú kravám do nápoja: aby hojne dojily a mastné mlieko dávaly.

Linaria Spuria Mill. Babino črevo. Listy prikladajú na „boľačky" (rany).

Linaria vulgaris L. Svinský chreň. Aj Erysimum cheiranthoides tak menujú. Odvarok zeliny potrebujú na zmývanie prasat: aby boly zdravé; a aj odvarok im dávajú piť.

Linum catharticum L. Trhovník. Trhovníček. Zelinu nosievajú predavačky za pásom, keď idú na trh: aby všetko skoro předaly. „Kvietky biele, drobné, zelinka tenučká, asi na piaď vysoká": tak mi ju opisovaly. Devy trhovníček nosia pri sebe: aby boly vzácne, šťastné a aby sa chlapci za nimi „trhali". Ale zelinky musia byť pred Jánom natrhané.