str. 282

věžičku. Stěny roubeny jsou z kolmých, vodorovných a šikmých trámců, jichž prázdná pole vyplněna jsou lepenicí,*) v níž nasázeny jsou k ozdobě její malé oblázkové kaménky. Zvonička vykazuje člvercový půdorys se 230 m. dlouhými stranami. Na zevnější straně veřejí (na východ) nad dveřmi vysekán jest letopočet: An. 1749 R. Trojúhelníky na třech stranách uprostřed výšky slěn, vzniklé křížením se tří trámů, slouží za okénka, kudy prochází světlo do vnitř.

Ve Velkých Horešovicích. Dřevěná zvonice šindelem kryíá s kamennou čtvercovou podezdívkou. Ve zvonici visí dva zvony.

Přelice. V západním rohu hřbitovním, několik kroků od kostela vzdálená, stojí starobylá dřevěná zvonice šestiboká s kamennou podezdívkou téhož tvaru. Půdorys vykazuje šestiúhelník se stranami 4'60 m. dlouhými, jenž přezděn jest i příčkou od jihu k.'severu dva rohy spojující. Výška zdiva na nakloněném terrainu kolísá mezi l'2O m., až 2'40 m. Na tomto obezdění, 0 90 m. silném, postavena jest jednoduchá, ale

mohutná dubová stolice pro tři zvony, kryta z počátku příkrou střechou šindelovou osmihrannou, s malým vikýřem, na níž stojí čtyry prkenné kolmé stěny se třemi okny. Prkna vázána jsou lištami pod římsou polokruhovitě spojenými. Na této kostce pak spočívá lomená střecha gotická. Před kostelem v Risutech stojí dřevěná zvonice ve čtverci založená se stranami 8'30 m. dlouhými; tloušťka podezdívky 117 m. Přepažena jest zdí 0 60 m. silnou na dva obdélníky. Na zdivu spočívá mohutná stolice zvonová s dvojitými trámy dubovými, které asi sloužily dříve jinému účelu neb jinému složení, jak dle zářezů na různých místech, kde jich dnes zapotřebí není, souditi lze.

V Nabíně (dříve Nabdín) na hřbitově, v severovýchodním rohu zdi, stojí starobylá, šestiboká dřevěná zvonice na kamenném spodku; má dva zvony.

@I@Hradečno. Dřevěná zvonička. (Vele, Soupis Slánská č. 58.)

*) O lidových stavbách „Lepenice na Slansku" viz můj článek v Č. Lidu, XII., č. 3, 4, 5, 8.