str. 281

či kleště, na nichž jsou v lůžkách upevněny čepy do runy zvonové. Tato-hlavní část kostry zvonice slově hranice. (Viz řezy.) Kleště spojeny jsou železnými závlafěmi. Nad kleštěmi vodorovně umístěny jsou příčky 3 20m. dlouhé, na nichž spočívá krov vrchní malé střechy, zakončené dvěma dřevěnými kříži. Vazba dolejší střechy jest ze dřeva měkkého a spočívá

Kvílíce. Dřevěná zvonice. (Vele, Soupis Slánská č. 84.)

na konrích paprsků základního kříže. Zvonice jest kryta šindelem. Na kamennou podezdívku vede 15 schodů, prkny obedněných, z podezdívky vchází se po 11 schodech na podlahu, stojící o sobě na 6 sloupech, i níž se zvoní.

Ve středu vsi Hradecna stojí chatrná již, ale starobylá stavba lidová, dřevěná zvonička se stříškou šindelovou, končící v renaissanční