str. 240

roku 1829." Prvé dva řádky tohoto „předpisu" Havlíčkova jsou psány latinkou, ostatní, až na předposlední, běžným písmem německým. Písmo Havlíčkovo, kterýž byl tehdáž 8 let stár, jest velmi úhledné, stejné a pevné1. Na tomto listě (24—19 ctm.) jest napsáno: Wenn du andere Menschen darum verachtest, dass sie weniger wissen als du: so machst du dich selbst denen verächtlich, die weit mehr wissen ala du. Jestli jinými lidmi proto opovrhuješ, že méně vědí nežli ty : tedy sám sebe do potupy přivádíš u těch, již mnohem více vědí než ty. A B C DE. — Hloupost jest toho příčinou, že se mnohý vypíná. V Borový dne 28. února 1830. Karel Havljček z Borový.

Na okresní výstavě chotěbořské, loni v m. srpnu konané, byly vystaveny mnohé vzácné památky staré školy, z nichž netoliko obsahem, ale také úpravou nad jiné vynikaly dvě necelé knihy početní, čís. vyst. 306 a 1482.

První početnice bez titulního listu, obsahující dílu prvého toliko 6 stránek, dílu druhého počínaje str. 49 do str. 103 (formát 17 a 21 ctm), pořízena byla dle písma a psaní asi v prvé polovici minulého století, a náležívala dle poznámky na str. 81 nejspíše Janu Zvolánkovi, později Jos. Novotnému ze Sobiňova.

Z prvého dílu této početnice zachována jest toliko stať: „Bruchy, aneb obzvláštní' vysvětlení zlomků, kteréžto bruchy ke všelikému dokonalému rozdělování nevyhnutedlně potřebný jsou: neb když malou sumu pro množství osob skrz dividora rozděliti nemůžeš." Druhý díl obsahuje především počty složité, a následují pak četná exempla složitého počítání.

Multiplikatcio Composita učí „rozličný počet zvětšovati; obzvláště ale vysvětluje v minci, míře, váze i v jiném způsobu dle exemplum předepsaného až na nejmenší věc multiplicirovati avypočísti."*)