str. 239

hledaný počet, který prostřednímu v jméně, minci, váze, míře musí roven býti" atd. Zevrubně jest podán také návod k tomuto počítání v „lámání" (se zlomky). — „Při reg. Tara se připomíná, že tara neznamená nic jinšího, nežli tu nádobu, do které nějaké věci nebo zboží se schovává: pytel, sud, bečka nebo štandlík aneb něco tomu podobného, pročež aby jen cena samého zboží se věděla, zapotřebí jest podle této regule, aby ponejprv tara odtažena byla."

Početní tato kniha přiozdobena jest toliko nemnohými jednoduchými inicialkami písma latinského na počáíku hlavních oddělení.

čtvrtá knížka početní ve sbírce hlinecké nalezena byla na Rudé nedaleko Svratoucha, jest bez titulu a podle písma a sloha ji taktéž do konce minulého nebo na počátek tohoto věku klademe. *) Početnice tato obsahuje 44 listů (88 stran) formátu 14 a 22 ctm.,, a později k ní bylo přivázáno drahně přepisů a poznámek zeměpisných a náboženských.

Výklady arithmetické, i výměry různých způsobů počítání, i návrhy ku provádění počtův těchto namnoze se úplně shodují s výklady obsaženými v početní knize Musilově, již jsme výše popsali.

Nad jiné zajímavou památkou tohoto oddělení výstavy hlinecké byla Knížka početní Karla Havlíčka z Borové 183/429. Na titulu této knížky, z níž se pohříchu toliko 4 listy (19—25 ctm.) zachovaly, připsal Havlíčkův učitel Antonín Línek v pozdějších letech, když ve Hlinsku ve výslužbě žil: „Poznámka učitele: Karel Havlíček v ten čas „Karlíček" byl dne 31, října 1821 zrozen, a dle knížky této ne úplně osmiletý chlapec dosti pokroku i v počta ř s t v í učinil. Vysvědčení o tom podává Antonín Linek, jeho učitel." V knížce této jest obsaženo toliko naučení o obrácené regule de tri, pak pokračování o složitém množení a dělení.

Pravidla a příklady vpisoval učitel, příklady dané vypočítával Havlíček. — Z knížky této vyjímáme: „Regula de tri nebo regola de tri conversa se jmenuje obrácená, protože jedná právě naopak proti obyčejné reguli de tri: nebo při ní první počet s druhým množí a s třetím do toho dělí. Když se ale otazující počet na první a jemu stejného jména na třetí místo postaví: tedy se pokračuje jako při obyčejné reguli de tri." — Při množení a dělení jsou uvedeny toliko některé příklady.

Vedle této početní knížky Havlíčkovy byla na výstavě hlinecké také vyložena krasopisná památka Havlíčkova, psaná 28. února 1830, vyňatá ze svazku „Rukopisů žáků borovské Školy II. třídy, kterýž byl předložen při pololetní zkoušbě d. 10. května

*) Tomu nasvědčují některé zápisy i v naukách početních v knize téte obsažené, tak zvláště na str. 9. poznámky vztahující se k 1. 1794. —1797. a j. — Na str. 4. jest pak kruh v průměru 12 ctm. s poznámkou: Roku 1805 byl tak velký chléb za 6 kr.