str. 571

Z Horažďovic. (Objevené pohřebiště.) Na předměstí zvaném „u vody" na tak zv. „parkaně" po levém břehu Otavy asi 150 m. na sever od řeky staví p. Daniel Majer, techn. stavitel, dva domky. Při kopání základů k těmto domkům přišli zedníci na různé střepiny, kterých si z prvu nevšímali. Teprve když nalezli větší kusy černých střepů, zkoušeli jimi po kamenech psáti a přesvědčivše se, že lze jimi dělat čáry, vybírali si větší kusy v domněnce, že to tuha. Toho povšimnul si otec p. stavitele, p. Jos. Majer st., který tou dobou na stavbu dohlížel a poručil střepiny sebrati. Laskavostí jeho dostaly se ještě týž den večer dne 25. srpna střepy tyto mně do rukou. Šel jsem proto druhý den ráno na ono místo a tu mi zedníci odevzdali i ostatní kusy střepin, ale asi ne všechny, neboť již některé pohodili a některé již ku psaní v roubíky přiřezali a ukázali mi místo nálezu. Dvě jamky zřejmě ukazovaly, že v místech oněch stály dvě nádoby, jedna velká asi na 4—5 1. ale již jen z části (asi z osminy) zachovaná, druhá asi na 1/3 l. z většího dílu zachovaná. Nádoby tyto stály v zemi na dně, v poloze vodorovné, tedy snad v původní, ostatní střepy ze mnoha, více než 20 nádob, byly poblíž těchto na ploše asi 1 metru roztroušeny. Střepiny nalézaly se jenom asi l/2 metru hluboko v zemi pod návozem štěrku a písku. Po částečném odstranění návozu ukázala se vrstva šedohnědá, jemné to prsti popelem smíchané, pod ní opálené oblázky a nad ní vrstva černého jílu, ve hroudy spečeného. Popelovitá prsť tato promíchána byla hojnými dřevěnými uhlíčky a zmíněnými střepinami. Dle sebraných střepin — jichž větší díl buďto je ještě v zemi, nebo se ztratil — souditi lze na nádoby velice rozmanité. Máme zbytky nádob, malinkých to hrníčku asi na V16 !• o tenkých 2—3 mm., stěnách i zase části nádob velikých na 3—4 1.,

0 stěnách silnějších než 1 cm, Nádoby byly forem rozmanitých, a zdá se, že všechny bezuché. Některé podobají se známým již hrnečkům s okrajem přehnutým a hrdlem širším než dnem; jiné byly tvaru láhvovitého s hrdélkem úzkým, a některé (ony největší) o svislých stěnách tvaru kotlíků s rovným dnem. Také jakost nádob nebyla stejná. Některé jsou úplně černohnědé, grafitované, jiné jen tuhou potřené, některé i světle žlutohnědé. Ozdoby na nich jsou rozmanité. Na některých jen čárky kolem, na jiných vlnovky, cípky nebo

1 čárky nějakým ostrým předmětem vytlačené. Na jediném nalezli jsme čtverečkovou ozdobu na dně. V nádobách zmíněných, poměrně zachovaných, které v zemi stály, byl zuhelnatělý obsah buď pokrmu nebo čeho jiného. V jedné veliké nádobě je několik direk ve stěnách a hřebík železný ve stěně zaražený, který při nepatrném rýpnutí se rozsýpá. Kromě střepin nalezeno bylo též několik kostí a plíšek bronzový nebo měděný (?), který se při zvednutí rozsypal v několik kousků. Dle všech těchto okolností soudím, že bylo na tomto místě pohřebiště našich dávných předků, kteří na březích řeky majíce svá sídla, ryžováním zlata se zabývali, a to v dobách,