str. 570

ušlechtilého profilu — 22 cm. v průměru a 7 cm. hloubky. Talíř jest z jemné hlíny a krásně na povrchu zpracovaný, úplně hladký, téměř lesklý. Talíř tento nalézal se v onom hrobě džbánovitém a naplněn taktéž onou černou zemí. Bohužel, že majetník onou černou zemí pohnojil si zahrádku; bylo jí na tři velké vozy. Až prý z jara bude zahrádku přehrabovati, dá si pozor, zdali by scházející třepiny a ony malé kůstky, jichž prý bylo velmi mnoho, neshledal. Zvláštní tvar onoho hrobu přiměl mne, že jsem profil (velmi pěkné odkrytý) změřil. Hrdlo hrobu toho bylo pod ornicí (50 cm.) vyplněno asi 7 většími pískovcovými kameny a pod nimi něco stranou nalézal se shora zmíněný talíř. Nalezené věci, jakož i správné kreslený profil objeveného hrobu uschoval jsem na městském úřadě. Dle úřady zašleme všechny věci ty na výstavku národopisnou do Ml. Boleslavi a pak do Musea českého, jehož tajemník p. Kvapil se již o to dříve přihlásil. Dle sdělení p. Holendra nalezl dělník něco dále v poli opět veliké kameny, pod nimiž se domníváme že opět bude podobný hrob, neboť ve zmíněných válcovitých jamách žádué kameny nebyly. Jak majetník tak i dělníci jsou již náležitě poučeni, by v případě nějakého nálezu opatrně si počínali. Hrob ten při nastalé oblevě se již z větší části sesul. Zde na tomto hlinovníku činiti jest jistě z rozsáhlým pohřebištěm.

Josef Černý, ředitel měšť. školy v Dobrovieích.

Studněves v Čechách. V Cihelně hraběte Clam Martinice ve Studněvsi počalo se tyto dny se stavbou nové peci. K tomu konci od-kopávána země podle staré, bývalé peci do hloubky asi 6 m- V cihlářské hlíně tak zvané žlutnici asi 4 m pod ornou půdou, kde červená země mezuje s bledším podkladem, připadli dělníci na zajímavé zbytky kultury z doby čtvrtohorní. Nalezena tam zachovalá nádobka hliněná dosti pěkného díla, několik střepů větších nádob a zvířecí kosti. Nedaleko předmětů těch uprostřed dvou vrstev nedotknuté hlíny cihlářské spočívala kostra lidská, jejíž lebku pozorné jsme odkopali a spolu s obalem hlíny vyňali. Mrtvola ležela ve hrobě vykopaném ve spodní šedavé vrstvě hlíny cihlářské a touž zemí maličko byla přikryta. Hlava obrácena byla pravým uchem k zemi a nohy směřovaly k severu. Lebka tlakem země poněkud zploštělá vykazuje pěkné tvary, zejména čelo její jest oble klenuto. Ježto v místech studněveské cihelny uhodilo se již častěji na kosti zvířecí z doby diluviální a nález svrchu popsaný k téže době náleží, bije důležitost jeho sama do očí. Z diluviálních náplavů českých známy jsou sotva tři lebky lidské: mostecká, podbabská a stře-bechovická. Přičinili jsme se, aby nalezené předměty odevzdány byly městskému museu ve Slaném. Správce hraběcí cihelny pan Prant. Thon, jehož opatrnosti děkovati jest za neporušení nálezu, slíbil ochotně V tom vyhověti.1) (Slánské Světlo ze dne 7. dubna 1893.)

1) Patrně se nejedná zde o nález stáří diluviálního, ale nález mladší.
P o z n. r e d.