str. 566

nalezeny 2 bronzové záušnice. Kostra ležela v hloubce 1 m., obložena v nohou, u hlavy a pánve plochými kameny. Podle kostry, jež ležela natažena na znaku, byly dosud zbytky dřeva, pozůstatky to rakve.

Na jiném místě uhodili jsme pak na dětskou kostru silně porušenou. Lebečka byla zemí tak zvlhlá a na nesčíslné kousky rozpadlá a téměř rozmočena, že slepiti se nijakž nedala. Po té mnohokráte dostali jsme se na hrob dříve již vykopaný, ačkoliv najal jsem dělníka právě téhož, který kopal dříve již pro museum slánské. Asi v polovici vykopané již části slánskými nalezena ve vykopaném již hrobě lebka muže v stáří asi 60 let. Po té po dva dni marně bylo pátráno po nových hrobech, až konečně ukázal se nám opět hrob dosud netknutý. Již hlína nad hrobem jevila míšení s opukovitou zemí (se spodkem). Dělník Lukáš už při prvním kopnutí motykou oznamoval, že přišel na hrob; dospěl totiž v tom už k znalosti. V hloubce 130 cm. ležela na znak natažena kostra děvčete asi 121etého, za hlavou jeden velký plochý kámen tak zv. řasák a po obou stranách hlavičky opět po jednom podobném kamenu. Eovněž byly kameny podle pánve a kol nohou., Podle kostry mezi kostrou a rameny byly zbytky dřeva z rakve, o nichž se přítomní mistři dřeva vyslovili, že jest to mastné dřevo borové. Délka hrobu 170 cm.

Po té hledáno opět dlouho marně, až nalezli jsme blíže cesty pod hrobem již vykopaným hrob jiný. Byla to kostra ženy asi 601eté, kostí silných. Kostra ležela 140 cm. hluboko, obložená opět kameny plochými, podobně jako předešlé. Rovněž i zbytky rakve. V nohou byla nádoba (s ohrnutým okrajem slovanského typu s cikcakovým ornamentem). Po stranách lebky bylo po jedné stříbrné záušnici, silně patinované a v ruce pravé měla kostra denárek. Kostru tu vyzvedl jsem pro výstavu národopisnou tak, právě jak v zemi ležela, nyní jest hrob ten vystaven v lounském museu.

Po té na pozemku p. Opaty na druhé straně cesty uhodili jsme v hloubce 125 cm. na kostru děvčete asi 141etého s velkou bronzovou postříbřenou esovitou záušnici. Poměry hrobů jako u předešlých. Konečně hledali jsme dále, ale marně, do řípy jsme nemohli, a na pozemku p. Opaty marně jsme dělali struhy. Toť výsledek kopání.

Ještě zmíniti se musím, že četnický pan strážmistr z Loun daroval mi železný nožík, jejž odevzdal jsem zároveň s ostatními mnou nalezenými předměty do musea lounského.

Souhrn: Hroby ležely všecky v hloubce aspoň 1 m., největší hloubka byla 130 cm., někde byly dva hroby nad sebou. Všecky byly směrem od západu k východu v řadách paralelně. Mezi hroby byla prostora asi 30 cm. Všecky byly (aspoň co jsem sám viděl) obloženy kameny v hlavách, v nohou a v bocích. Podle koster zbytky truhel. Že skutečně to byly již jakési truhly a nikoliv jen jedno prkno pod kostrou a druhé nad kostrou, nebo vydlabané kmeny, dokazují hřebíky, nalezené dosud ve zbytcích dřeva, kterými rakev byla