str. 565

stehenní. Že by snad byla na prstu navlečena, proti tomu svědčila prý velmi malá světlost její. V hrobě šestém nalezena kostra hocha* u té nenalezeno nic. V hrobě sedmém ležela kostra muže s kusy dřevěné rakve. V hrobě osmém nalezen nad mrtvolou staré ženy v hloubce asi 18 palců kámen klínovité podoby; při kostře nenalezeno ničeho. Takových kamenů prý nalezeno v různých hrobech několik, ale marně jsem se po nich pídil, bezpochyby se zase zahrabaly. V devátém hrobě nalezeny zpráchnivělé kosti, pohlaví prý nebylo možno rozeznati. Pak kopáno na několika místech, ale nic nenalezeno, až konečně nalezena kostra dítka s několika železnými hřebíky. V jedenátém hrobě při kostře mladé dívky nalezeno 8 záušnic; lebka rozmačkaná.

V hrobě dvanáctém při kostře ženy nalezeno u hlavy 11 záušnic.

V hrobě třináctém nalezena u cesty lebka a 4 kousky železa. Ostatní kosti již dříve dělníci při stavbě silnice vykopali. V hrobě čtrnáctém nalezen v hloubce 15 m. při kostře muže denár s nápisem prý Bracislaus Venceslaus (majetek musea slánského). Hroby ležely prý vesměs od západu k východu v hloubce asi 1 m., někde byly prý i 2 kostry nad sebou.

Plán pohřebiště úhereckého

Jak mi pan Jirásek sdělil, byl by plán pohřebiště asi taký, jak vedle vyobrazen. Na obrázku představuje a) zbytky zdí, b) hroby dětské, při kterých nalezeno několik kamenů, jako v hrobě osmém, a zároveň prý nalezeny tu kostičky plodů lidských, e) hroby dospělých.

Záušnic bylo prý všech asi 94; bylo jich však rozhodně více, neboť v to nejsou počítány ty, které p. Tautermann, sklenář v Lounech, po okolí a v Praze u obchodníků se starožitnostmi prodal. Tak prodal v Praze jednomu obchodníku 5 malých bronzových, 2 malé stříbrné, pak velkou stříbrnou. Hrobů prý bylo celkem asi 150, jak dělník p. Lukáš mi sdělil (vykopali jich totiž velmi mnoho dělníci při stavbě silnice). Toí vše, co jsem zvěděl. —

Když pak přišel jsem o prázdninách do Uherce, dovolil mně laskavě' p. Josef Macek, místní statkář, na svém pozemku, ač osázen byl řípou, zbylé dosud hroby prozkoumati, za kteroužto vzácnou ochotu a obětavost srdečně děkuji; ale musel jsem již jen „paběrkovati" po slánském museu.

Vždy ochotný p. Josef Macek ukázal mi s plnou jistotou místo, kde prý jest dosud kostra, kterou dříve již odkryli, očistili, ale jinak jí nehnuli, zachovávajíce ji „pro jednoho pána". Zakryli ji pytlem a znova zasypali. Brzy skutečně uhodili jsme na kostru ženy, lebka však byla velmi v přední části pohmožděna. Po levé straně lebky