Hlavní míry lebek úhereckých.

bita. To vše dokazuje již křesťanství toho lidu. Do které doby určitě klásti máme žití jejich, ukazují nalezené denárky: do století jedenáctého. Za-jímavo jest, že v celém pohřebišti nalezena jen jediná nádobka.

O nejstarší historii Úhe-rec viz zprávu prof. Smolíka v Archaeologických Památkách XIIL, 321, již •v dodatku uvádíme.

Čtyři lebky, jež jsem obdržel, a pátou u p. Malce chovanou, prozkoumal jsem a změřil, jak následuje:

I. Lebka ženy asi 351eté, barvy hnědé, švá. srostlých sotva znatelných, jen šev lamb-doidní jest nesrostlý; norma parietalní jeví dosti zřetelný šestiúhelník. Přední čásť lebky schází, norma týlní jeví nízký pětiúhelník s otupenými rohy.

II. Lebka muže asi 60ti-letého; velmi těžká, silná, barvy žluté, šev korunní a šípový úplně srostle', skoro neznatelné, lambdový rovněž srostlý, ale ještě zřetelný; na levé kosti čelní defekt v podobě kruhu průměru asi 4 cm., bezpochyby povstalý posmrtně macerací vlhka, neboť při vyzvednutí lebky z hrobu byla ona na onom místě vlhká. N. parietalis ukazuje široký oval, n. lateralis velmi vyvinuté inion, dlouhé asi 5 cm., jakož mocný úpon pro svaly krční.

III. Lebka děvčete (?) asi 121etého; barva hnědá, švy nesrostlé, dosti slabé, leb lehoučká. N.pariet.: dosti široký oval. Celo široké. N. la-ter : jeví lebku ve švu koro-nálním vpadlou.