str. 564

hřebiště ve Volenicích, Počedělice, Křtěno (recte Třstěno), Louny, Černochov, Telce, Smolnice, Hřivice, Chrabřece, Vobora (reote Obora), Brašín, Kočov, Divíce, Lišťany a Solopisky, Panenský Týnec, Rado-nice a Peruc, Dibeř, Kystrá, Chlumčany, Kozojedy, na Dřevíči, v Chodžově, Kamenem Týnci a ve Vršovicích.

Málo jest tudíž obcí, kde by se památky předhistorické nenalezly. 1) Hodlajíce o některých nálezech sděliti zde zprávy podrobnější počínáme s libereckým.

I. Pohřebiště úherecké.

Na jaře 1893 dělníci při stavbě silnice z Kokovic do Úherec narazili na kostry. Když viděli na jednotlivých kostech zelené skvrny, ptali se mimojdoucího drnomistra, maže v kostech znalého, po příčině zeleného zbarvení. Táíaný odpověděl: „Za živa ti lidé měli veliké boláky a tu mazali si je zelenou mastí, kteráž tak ostrou byla, že až kosti podnes zeleně jsou zbarveny," — a to jim stačilo. Pojednou však nalezli na zeleném místě kosti lebeční zelené kroužky kovové a íu poznali omyl, vědouce od čeho zeleň pochází. O tomto nálezu p. MUC. Frant. Jirásek z Panenské Týnice zpravil museum slánské, jež dalo kopati na pozemcích statkáře úhereckého p. Josefa Macka č. p. 699, a požádán byl p. Jirásek o dohlídku při kopání. V několika dnech přijel od musea zemského p. dr. Píč, jenž prozkoumal vše a odvezl pro museum: jeden denárek vratislavský s několika esovitými záušnicemi a 6 lebkami, dva prsteny (?), 1 řetízek (?), dva achátové (?) korale typu prý orientálního a dva korale hliněné (?).

Slánské museum konečně kopati ustalo. Hleděl jsem se tedy dopátrati posledních protokolů, abych ve volné chvíli v pátrání pokračoval. Pan Jirásek sdělil mi asi následující:2)

Na č. p. 699 uhodilo se ve hloubce asi 1 metru na kostru muže asi 401etého (lebka majetkem nyní koll. Vácslava Malce). Nalezeny 4 železné hřebíky z rakve a kousek železa (snad nůž). V hrobě druhém nalezena kostra prý muže; rádius pravý byl v první čtvrtině patinován, ačkoliv nic se při ní nenalezlo. V hrobě třetím ve hloubce jednoho metru uhozeno na kostru prý muže. Jak mi bylo sděleno, byla prý velmi brachycefalní. V hrobě čtvrtém našlo se u kostry asi 161eté dívky 10 esovitých bronzovitých zaušnic. V hrobě pátém nalezena při kostře ženy silná 3tříbrná záušnice u levé kosti

1) Z nalezišť těchto mnohá jsou ještě buď neprozkoumána neb aspoň nedostatečně prozkoumána. Rozumné systematické výkopy jsou velmi žádoucí, a nelzo-li se od ústředních zemských ústavů podpory nadíti, mohly by snad místní korporace této práci býti nápomocny. Výsledky budou jistě vděčné. P o z n. r e d.
2) Mám proto za povinnost tuto p. kollegovi poděkovati.