Hradíštka.

Hradíštěk u V 1 č n o v a vyrůstá z polní trati a praví se o něm, že jej vojáci v čepicích nanosili. Násyp, nyní již málo znatelný, objímá Hradíštěk vyjma stranu jižní na všech ostatních stranách. Vypravuje se také o něm. že bylo spojeno s blízkým Valem ve Vlěnově koženým mostem. Za doby nynější užívá se Hradíštka k pálení ohňů za, rozličných slavnostních příležitostí, a mládež s něho v předvečer sv. andělů strážných po starém zvyku hyláná, t. j. vyvolává.

Hradíštko u Záhorovic jest kopec vysoký, hustým lesem porostlý, o svazích velmi příkrých. Zdá se, že neobyčejná tato příkrost na některých místech docílena byla okopem, ze kteréhožto okopu na -straně severní vybíhá po úbočí do údolí násyp z nastaveného kamení, jaký často při pravěkých hradíštkách se vyskytuje. Lid o Hradíštku neví ničeho. Pod Hradíštkem na poli vyskytují se střepiny starého sice rázu, o nichž však nelze najisto říci, pocházejí-li z nádob ve volné ruce či na kruhu robených.

Hradíštko uPitína rozkládá se na horské, ze všech stran vyjma stranu východní těžko přístupné ostrožině na pravém břehu Olšavy. "Vrch Hradíštka je rovina nyní stromovím porostlá, která v rozloze 150 kroků na šíř a 200 kroků na délku obejmuta je násypem z větší části už jen málo znatelným. Někde násyp ještě vystupuje do výše 2 m. Na straně východní, kde přístup k Hradíštka je snadný, nasypu není na délce asi 40 kroků, tím nabývá násyp podoby podkově podobné. Severozápadně od Hradíštka zdvihá se vrch Strážná. Na východě vystupují Jahodiska, o nichž jde pověst, že tu dřevěný hrad stával. A skutečně umělé vyvýšeniny, nasypané nejvíce z hlíny a kamení, často do červena vypáleného, zdají se tomu nasvědčovati. Na severním úpatí Jahodisk u vesnice Hostětína jsou .Kruhy a Lebky, polní to trati se zbytky jakýchsi násypů. Na jihovýchodním úbočí Jahodisk je nějaký památný nasypaný kopec, Kočičí zámek zvaný. O Hradíštku a okolních polohách zachovalo se podání, že sem okolní lid před Tatary utskl a se tu ohradil. Tataři však hradu dobyli a lid všecek pobili. Zachovali se při životě toliko dvě babičky a muž. Tataři prý měli na sedle přivážené malé psíky, a ty po lesích rozpustili, aby po lidech slídili a svým hlasem na ně upozornili. Ony dvě babičky tím prý se zachránily, že psíka, když k nim doběhl, chytily a uškrtily. Krev se prý s Hradíštka potůčky řinula.

Hradíštko u Štítné jest malá vyvýšenina, jež z náhorní roviny, Prohlavky a Chřiby zvané, vystupuje na pravém břehu Ěíky. Obvod její u paty měří 135, nahoře 80 a její svah 5 kroků. Vrchol je rovina, která na dvou místech mírně jest vyvýšena. Jižní svah Hradíštka přechází ve svah pobřežní vyvýšeniny, který v údolí dosti