str. 559

z příkrá spadá. Na straně severní odděleno jest od okolní polní trati hliněným násypem asi 2*5 m. vysokým a na svahu 8 kroků měřícím. Při ohledání vyvýšeniny při svahu jižním přišel jsem na vrstvu popelu, uhlí a do červena vypálené hlíny, která byla asi 5 dm. silná a spočívala na kamenných plotnách do výše asi 3 dm. na sebe naložených. Plotny byly tak vypáleny, že při dotknutí se rozdrobily. Kromě popele a uhlí bylo kolem těchto kamenných ploten značné množství střepin z nádob velkých i menších na kruhu robených, s okrajem vzpřímeným a vodorovnými rýhami zdobených (úplně podobných oněm, které jsem na Hradíštku u Ůjezda na Vysocku vykopal) a vrstva rozpadlých spálených kostí. Ústní podání praví, že tu stával hrad, na kterém, když chtěli postaviti kostel, co za dne vyzdvihli, to za noci divoké svině rozházely.

Pozoruhodná jsou některá místní jména okolních polních tratí & vrchů. Hned pod Hradíštkem na levém břehu Éíky je trať Kruhy « umělým násypem asi 5 m. vysokým a 80 kroků dlouhým. Trať tato přechází v polní trať Babí a tato ve vyvýšeninu Habedové. Jižně od Hradíštka vypíná se hora Blahové nazývaná, o níž jde pověst, že na jejím vrcholišti stávalo božiště jakéhosi boha. Část západního jejího úbočí slově Žírové, kde dle pověsti často na lidské kosti se přichází. Za Blahovým jest Grofova lúka s umělými prý vy-výšeninami v řadách. Snad jsou to mohyly hrobů. Západně od Hradíštka vystupuje velmi příkře od Éíky polní trať B r á 1 o v y s četnými stopami starého opevnění.

Hradíštko u Újezda na Yysocku viz Časop. vlast, spol mus. v Olom. č. 27., str. 123.

Valy.

Valy, jež obkličují město Brod Uherský, na jisto pravěkého jsou původu. Rozkládají se na horském výběžku, který příkopy a úvaly na straně východní a západní, dosti příkrým svahem a řekou Olšavou na straně jižní jsa od přírody chráněn, hodil se znamenitě pro hrad pravěký. Na některých jejich místech, zejména v jižních jejich částech, kde i dvojnásobný jsou a v umělé vyvýšení se rozšiřují, přišlo se na" kulturní vrstvy se střepinami hrubými i jemnými tuhovanými a mnohonásobnou vlnicí zdobenými.

Val na Vlčnově jest vyvýšenina, jež uprostřed osady z hlubokých příkopů a úvalů vystupuje a jen na straně jižní s ostatní polohou nepřetržitě souvisí. Dle pověsti starých lidí byl nejvyšší bod vyvýšeniny této násypem obehnán, do té doby, dokud stavební ruch nebyl sem zanesen. Aby i tu při náhlém vzrůstání osady stavebního místa se nabylo, byl násyp rozkopán a srovnán s ostatní zemí, při čemž prý přišlo se na mnoho památných věcí měděných i železných. Četné pověsti o pokladech víží se k místu. Také se vypravuje že blízký