asi 3 m. dlouhé a V2 m. hluboké a sloužily nepochybně člověku pravěkému za obydlí.

Vysoká pobřežní stěna, v níž jámy právě uvedené byly objeveny, sváží se k severozápadu ve břeh nižší, a v tomto objevena byla kulturní vrstva se strepinami stejného druhu, jaké jámy nahoře popsané obsahovaly, a kromě těchto bylo z ní až potud vyzvednuto kus jeleního parohu a při něm kamenná sekerka, kus parohu osekaného, plochá kostka s ornamentem rýhovaným, malá plochá kostečka s dirkou, hliněný přeslen a mnoho kusů vypálené mazanice. Kulturní jámy i vrstva tato stejného zajisté jsou původu a pocházejí nejspíše z doby neolithické.

U Podolí na trati „Díly" zvané a u B i lnice v levém břehu Ěíky, naskytly se kulturní jámy stejné velikosti a stejného skoro obsahu. Obě, 1 m. široké a asi 1*5 m. hluboké, naplněny jsou zemí popelnatou, jakoby upěchovanou, s málem dřevěného uhlí a vypálené mazanice. Ěozdíl je jen v tom, že jáma u Podolí na dně má vrstvu čistého popelu asi 3 cm. silnou, kdežto jáma u Bilnice stejně jest vyplněna. V nejbližším sousedství kulturní jámy u Podolí nalézají se kulturní vrstvy z doby neolithické.

Zajímavější byla jáma, kterou jsem objevil na pravém břehu Olšavy na Hrbále u Popovic ve hloubce 1 m. Jáma byla asi 1 m. široká a rovněž tak hluboká a byla ve spojení s kulturní vrstvou, jež od ní k západní straně se táhne. Za základ měla skalnatou půdu. Na dně do výše asi 5 cm. byla do červena vypálená hlína, na ní vrstva čistého popelu s dřevěným uhlím. Ostatek naplňovala zem tmavá, popelem prosycená s četnými strepinami z nádob větších ve volné ruce zhotovených, hrubými laloky a vypouklými pásy zdobených, s okrajem vzpřímeným ven a také dovnitř zahnutým, po jedné straně tuhovaných a také netuhovaných. Jediná nádoba, čapatý hrneček, hrubě hnětený, netuhovaný a neornamentovaný, s ouškem, nalezena celá. Z broušených a štípaných kamenů nalezen kámen do kostky obroušený, kamenné malé dlátko, několik pazourkových odštipků a něco spálených a nespálených kostí, nejspíše zvířecích.

Zajímavé bylo nalezené dno z nádoby menší, na jehož obvodu jeví se rýha asi 3/4 cm. široká, z které by se souditi mohlo, že ostatní část nádoby, břicho a hrdlo totiž, zvláště urobena a ke dnu byla přilepena.

V Hradšovicích na gruntě p. Fr. Cahla přišlo se při kopání základů a jámy pro řízky na 3 kulturní jámy. První dvě jsem viděti nemohl; obsahovaly prý mnoho popelnaté země a mnoho střepin starého rázu. V jedné našlo se kamenné kladivo. Jáma třetí byla asi 2 m. široká a něco přes 1 m. hluboká; obsahovala šedou, popelem prosycenou, místy do červena vypálenou hlínu se strepinami dvojího druhu. Jedny pocházely z nádob velikých, ve volné ruce hrubě hnětených, s okrajem mírně vyhnutým a křížkovým ornamentem zdobeným; hrdlo