str. 552

zejí-li z nádob ve volné ruce či na kruhu robených. Vrstvy takové jsou v hliníku u Kunovic, na Mezivodí a na Eadovém u Mikovic, na Nadluží u Popovic, na Padělcích (tu vedle takových střepin vyskytly se i kousky bronzu) a Zápotočí u Veletin, pod Oborou a na Četoryjích u Drslavic, na Skákavci u Havřic, na Hůrce a Měchorách u Uh. Brodu, na Sudínkách, Spálici a Paličkách a na Kamenné u Kudimova, na Kamenci u Koketnice, v okolí Obětové u Petrůvky.

Konečně vyskytly se i vrstvy takové, v nichž potud ničeho kromě popelnaté a uhelnaté země nalezeno nebylo, jako ve vrstvách ve Vešcanském žlebě a v Podvinohradí na Javorovsku a na Milenově na Popovsku.

II. Kulturní jámy.

Kulturní jámy v poříčí Olšavy a Vláry z pravidla vyskytují se v sousedství kulturních vrstev. Podobou a obsahem svým dvojího jsou druhu; jedny širší než hlubší, jiné hlubší než širší; jedny naplněny jsou pouze hlinou popelnatou, jakoby upěchovanou, s málem dřevěného uhlí, v jiných kromě tohoto vyskytuje se množství střepin a jiných artefaktů.

První popelovitó jámy objevil pisatel těchto řádků při mlýně Vazovém u Brodu na pravém břehu Olšavy r. 1889 ve vysoké stěně ze žlutíce, která tu následkem podemýlání břehu vodou povstala, v hloubce asi 1 m. pod ornicí Byly dvě: jedna 1'5 m. široká a 2 m. hluboká, druhá 1'5 m. široká a něco přes 1 ni. hluboká. První jáma byla zajímavá tím, že obsahem svým ukazovala ke dvojímu, dosti dlouhou dobou od sebe oddělenému osídlení; neboť co v popelnaté zemi při dně vyskytovaly se střepiny z nádob hrubých, málo pálených a ve volné ruce robených, v popelnaté zemi vrstvy horní, od spodní asi 4 cm. silnou vrstvou tmavočervené hlíny oddělené, ukazovaly se střepiny z nádob hrubých ve volné ruce robených s okrajem vzpřímeným, hrubými vypuklinami na břiše a na hrdle zdobených, potahovaných a nepotuhovaných a vedle nich střepiny z nádob jemnějších z plavené hlíny rovněž ve volné ruce robených s ornamentem důlkovaným a rýhovaným. Dílem spálených, dílem také celých kostí, asi jen zvířecích, a do červena vypálených kusů mazanice vyskytlo se tu dosti značné množství.

Jáma druhá, od první asi 10 m. vzdálená, měla s touto, ale jen pokud se týče vrstev horních, z osídlení pozdějšího stejný skoro obsah. Na jaře r. 1892 podemletím této stěny sesula se značná část a objevily se jiné dvě jámy v nejbližším sousedství obou právě uvedených jam pod ornicí asi % m. vysokou. Obě naplněny jsou zemí popelnatou se střepinami z nádob stejného druhu, jako v prve popsaných jamách, zvířecími kostmi a vypálenou mazanicí. Jámy jsou