Mohyla XIII. obsahovala dvě kostry, mužskou a ženskou; XIV. a XY. kryla rozpadlé kosti.

Z důležitých nálezů těchto vidíme důležitý zjev, že staří Moravané mohyly nasypávali, dále že kladli do hrobu mrtvoly neporušené, někdy, jak vidno z hrobů číslo X. a XI., částečně neporušené, částečně spálené.

Mohyly seřaděny jsou ve čtyřech řadách po čtyřech, a Dr. J. Wankel klade stáří jich do 8.-9. století.

Úplně soudobné pohřebiště nalezeno východně odtud ve trati zvané Tabarky. (MSO.) Všem společno jest, až na malé výjimky, že pod každou mohylou 3 — 8 m. širokou a 1—6 m. vysokou ležela na udupané zemi v rovině kostra taktéž tváří k východu. Uložení koster i pohrobní dary byly totožné. Při jedné kostře trup scházel, jiná měla kost stehenní podloženou pod kost lýtkovou.

Pod jinou mohylou nalezena kostra ženská, u jejíhož pravého spánku byla zlatá náušnice a u dolní čelisti malé stříbrné zvonkovité ozdoby. Náušnice skládá se ze stejnorameného kříže, mnohonásobně složeného z drobných kuliček na zlatém oblouku. V témže hrobě nalezeny dvě jiné náušnice stříbrné s podobnými ozdobami.

Ozdoby tyto svým tvarem podobné nalezeny, jak z hořejších řádků bylo vidno, na Moravě již vícekráte, na př. u Ryběšovic, Hradiska (okr. Kroměříž), Předmostí, a dosud jsou obvyklé u Jiho-slovaoů. Často také vykopány v řeckých osadách černomořských.

Pozoruhodno jest, že mohyly na Tabarkách nalézají se poblíž hradiska Obranica zvaného, které však dosud ohledáno nebylo.

K mohylám pozdní doby slovanské na Moravě přičísti možno i kopečky nepatrné, které nemohly za tvrz sloužiti, nicméně často příkopem bývají obepjaty.

Jeden z nich nalézá se u cesty vedoucí zeŽabčic k Pohořelicím. Jest to nasypaný pravidelný kopeček 7 m. vysoký, nahoře 6 m. průměru. Kolem něho jest dvojnásobný příkop, z nichž jeden jej obepíná, druhý na způsob elipsy vede, v jejímž ohnisku vršek se nalézá. Prokopán byl již r. 1848 nejstarším archaeologem J. Ederem. Na temeni, při samém povrchu, nalezeny kusy omýtky a roztlučených kamenů, vše ohněm opáleno. Ve hloubi 0"5 m. a níže nalezeno množství střepin, popelu, uhlí a spáleného jehličí, velké ohnuté hřeby i jiné kusy železa, dále mnoho kostí zvířecích. Ve spodních vrstvách, které proříznuty jsou až do 3 m., byla pouze hlína, štěrk a písek, a jen tu onde něco popelu.

Podobné kopečky nalézají se u Popovic (okr. Hustopeč), Sokolnic, Šaratic, Hocákova, Blučiny a j. Mnozí domnívají se, že jsou to pahorky nasypané na památku jakési důležité události, jako na př. mohyla Koscziuškova a Vandina u Krakova. Měli jsme příležitost prohlédnouti si téměř veškeré dosud u nás známé podobné kopečky a shledali jsme tuto pozoruhodnou okolnost: že se nalézají bud