str. 548

na návrší v místě, dominujícím celému okolí nebo v rovině, takže s nepatrné celkem vyvýšeninky daleko okolí lze přehlédnouti. Z těchto okolností, jakož i t toho, že obyčejně příkopy jsou obehnány, soudíme, že jsou to staroslovanské strážnice, odkud dáváno znamení o blížícím se nepříteli. Poukazují k tomu i jména dvou zjištěných, u Hocákova, kdež kopeček sluje „Hlásnice" (na dominujícím návrší s dalekým rozhledem) a u Sokolnic, kdež kopeček se nazývá „Stráží". O všech však se vypravuje, že nasypán byl za dávných dob vojáky, kteří hlínu v čepicích na něj nosili. Že stráže ony i do starších dob často zasahují, dokázal Dr. J. Wankel prozkoumáním „Kopečku* šaratickéha.

Zbytky staroslovanských dolů a sléváren.

Řádkami hořejšími ukončili jsme popis hrobů z pozdní doby slovanské na Moravě, které podnes byly objeveny.

Dlužno se však také zmíniti o důležitém odvětví průmyslu železářského, v našich krajinách hojně provozovaného, totiž o dolování rud a tavení železa.

Přiznáváme otevřeně, že povždy jsme pokládali, a tak činiti chceme i na dále, pokud pádné důvody mínění naše nabyté dlouholetým zkoumáním Moravy nevyvrátí, veškeré to množství bronzů na Moravě nalezených za výrobek cizí, do vlastí našich importovaný. A jestliže tu onde na př. nalezeny jsou krušce bronzové, jinde opět, na př. u Kroměříže, Brna, Líšně, Zábrdovic (okr. Krumlov), Obran (okr. Brno) a j., formy k lití, že tyto vlastně sloužily k přelévání zbraní porouchaných, nepotřebných. Pohnutkou k podobnému tvrzení byl nám téměř úplný nedostatek materiálu, totiž mědi a cínu. Jinak se to má s předměty železnými. Materiálu, a to dobrého, nalézá se zde hojnost, a i jiné okolnosti nasvědčují, že dobývání železa a jeho zpracování na zbraně a nástroje dalo se vesměs již doma.

Nalézámeť téměř na každém hradišti i ve vrstvách kulturních rázu slovanského hojně rudy železné, strusek i nezpracovaného železa, svědčícího o jeho domácí výrobě.

Kromě toho však zjištěny jsou na Moravě dvě rozsáhlé dílny slévačské, jejichž nálezy nás o tom nezvratně přesvědčují.

Kdy poprvé železo na Moravě ve známost přišlo, nesnadno pověděti. Jisto jest, že šperk železný nalézá se dosti často v popelnicích, na příklad u Obran, vedle předmětů bronzových, jichž nálezy však jsou mnohem hojnější. Klademe-li tyto žárové hroby do doby hall-statské, nutno pošinouti i známost železa v našich krajinách již daleko před narození Krista. V následujícím období těnském znenáhla ubývá bronzu a týž ustupuje železu, z něhož nejen zbraň, nýbrž i šperky jsou hotoveny. Nálezů podobných máme na Moravě hojně, na př. od Ivanovic, Křenovic (okr. Kojetín), Němčic (na Hané),