jak říká se v jižní a západní Moravě tu onde osamoceným balvanům granitosyenitovým nebo žulovým.

Patrným důkazem, že slovanští předkové naši mohyly nasypávali, jsou však slovanské hroby odkryté v okolí Kroměříže.

Z těchto překopal u Jarobňovic (MSO.) Dr. J. Wankel a Fr. Přikryl sedmnáct. Byly to kopečky nasypané z hlíny 5—18 m. průměru, 1 — 3 m. výšky. Pod mohylami vyříznuty hroby ve žlutém slinu 2—3 m. hloubky, 2 —2'9 m. zdélí a zšíří 1—1-85 m. Na dně každého hrobu vyryta 7 cm. hluboká prohlubeň pro mrtvolu. Poloha všech koster byla od západu k východu, tak že obličej nebožtíkův obrácen k východu slunce. Hrob vyplněn hrudkovitým, tmavěšedým slínem, tu a tam jako vápnem postříkaným, v němž častěji uhlíčky se nacházely. Nad hrobem u dupán a mohyla vrstevnatě ze žlutého slinu. Největší mohyla 6 m. zvýší kryla hrob 1 m. hluboký; na dně ležela deska a pod ní kostra silného muže. Na levé straně ležel 11 dm. dlouhý meč železný s dvojím ostřím, na pravé straně dýka železná a pravá ruka držela železnou sekeru na topoře ve způsob francisky. U nohou nalezeny ostruhy s bodcem.

Ostatní dvě mohyly byly valně porušeny.

Pod mohylou V., 1 metr vysokou, tolikéž hluboko ležela kostra, při jejím pravém spánku kosti ptáka, u levého ramena železná dýka, v pravé ruce sekera na dřevěném topoře, u nohou prázdná nádobka ozdobená vlnitým ornamentem.

Mohyla VI. měla kostru, při její pravé ruce kostra ptáka dravce, n levé pazourek, u nohou železné ostruhy a za nimi popelnička. U levého lýtka kostra nějakého zvířátka. Přes kostru přeloženo kopí se zachovalým železným hrotem.

Mohyla VII. obsahovala kostru, za jejímž temenem ležela železná jehlice, u levé ruky sekera, u nohou rozpadlá nádoba a v levo železné hroty šípů.

Mohyla VIII. Kostra rozpadlá, při levém spánku kostra ptáka; na prstu prostředním pravé ruky dutý bronzový prsten v podobě knoflíčku drženého dvěma hadími hlavami. U lýtkové kosti sekera železná. Bokem pravé nohy stály dvě popelničky nestejné velikosti.

Mohyla IX. Kostra, v levé ruce železná dýka.

Mohyla X. Pod jejím povrchem nalezena bronzová přeska, snad s obuví odtržená a zadupaná do slinu. V zemi hrob 1 m. hluboký, na jeho dně pouze lebka s dvěma obratly krčními. U dolní čelisti dýka, v levo nádobka. Na východní straně nalezeno koryto vypálené na černo, znenáhla do červeni přecházející. V uhlí sem tam třísky kostí.

Mohyla XI. obsahovala pouze lebku.

Mohyla XII. Kostra setlelá, na prsou zdobená dvěma bronzovými kroužky, při nichž zvonkovité ozdoby. U levé ruky železná dýka, u levé nohy železná obruč a za ní přílba z kůže a železných obručí. U pravé nohy kostra ptačí a za ní nádobka.