str. 538

kteří v něm přebývají. A jedině na Tvou pomoc spoléhám, Hospodine. Pomoc Tvá přebývej s námi. Z nákladu Jana Nejedlíka, který dům tento založil roku 1839 dne 24. června." Na č. 101. stojí psáno: „Bůh buď přítel domu toho a žehnej těm, kteří přebývají v něm. Léta Pá. 1834," Na č. 51.: „Koku Páně 1828. dne 3. července tento grunt jest z nákladu v tom času Josefa Nováka s pomocí Boží. Požehnej Hospodine.. .tvé svaté požehnání ochraňuj nás a potomky naše na věky amen." Na Petrově mlýně v Lánech jest památní nápis tohoto znění: „Pán Bůh všemohoucí jest hospodář příbytku toho vy-. zdviženého (od) Jana Vambery. 1791." Antonín Kyncl ze Svra-toucha si stýská v nápisu památním na svém stavení č. 67.: „Po-iehnej Bůh toho domu, vystavěl sem nevím komu, vystavěl sem velmi těžce, ubylo mi z mého měšce, nákladem Antonína Kyncla léta Páně roku 1833. dne 29. července."

Dovedeme si představiti radost, jakou měl majetník usedlosti, Icdyž již poslední hřeb byl do hrotu makovice zaražen, a když měli zedníci a tesaři poslední výplatu. Že tato radost a uspokojení nezůstává bez patrných stop ani v nápisech památních, svědčí na př. nápis č. 93. v Jeníkově: „P. B. J. K. Tento domek jest vyzdvižen s pomocí Boží z < nákladu Karla Bartuňka roku 1818. Od tesařů a zedníků vysvoboď nás, Pane." Avšak proč vzpomínat mrzutostí a starostí, jichž stavebník po čas stavby snad zakusil! Peníze jsou již ty tam. Máš za to, sedláče, výstavnou chalupu, v níž jest všechno „jako na sloupku" a proto pusť starost mimo sebe a buď vesel, těše se z dovršené stavby, jako se veselili, když. dostavěli veVšeradově hospodu (č. 6.). Svědčí o jejich veselosti podnes záklopa svým nápisem : „L. F. K. Toto stavení jest vyzviženo. Pijme s pomocí Boží. 1800."

Záklopní nápisy památní obsahují často i jiné dosti charakteristické poznámky. Podáme z nich několik na ukázku. Stavení č. 2. v sv. Mikuláši u Eváčova má nápis z roku 1783: „Pochválen buď Ježíš Kristus. Žehnej Pán Bůh tomu domu, vystavěl sem, nevím komu — — kdo v něm bude přebývati, Bože, rač mu zdraví a štěstí dáti. Z povolení nejmilostivější vrchnosti a všech pánů officírů i také z povolení vysoce učeného dvojctihodného PP. faláře z nákladu. .. (Vacka?). . .v zádušním místě." Na staré škole holetínské (č. 105.) byla zasazena tabulka2) s nápisem: „Nechtě dítek, ať jdou ke mně a nebraňte jim, neb takových jest království Boží." Na staré -chlumské škole byl nápis, jenž oznamoval, že byla „vystavena s nákladem materiálního od Jeho Milosti Biskupské Josefa Hay a rukou prací od počestné obce Chlum dne 13. Juli 1793." Jako stará škola

2) K.V.Adámek: Paměti o školách v okresu hlineckém, str. 94. — Záklop-ního nápisu nemá tato škola, poněvadž její střecha na všechny strany šikmo sbíhá. Stavení č. 105. bylo vystavěno r. 1823.