str. 537

v Dolních Babácích: „Tento domek jest (vyzdvižen z nákladu....) Kdo v něm bude přebývat, pán Bůh rač mu zdraví dát."

S Boží pomocí vystavěná stavba do ochrany Boží dána. Zvláště v předešlém století nebylo téměř nápisu jednoho bez nábožné a bohabojné průpovídky. Na č. 22. ve Vortové: „Žehnej Bůh toho statku. Toto stavení je z nákladu Jana Sázavskýho. Léta Páně 1799." Na jednom stavení v Dolních Babácích jsme četli: „P. B. J. K. svaté a nerozdílné Trojice Boží, vystavěl sem tento domek. Kdo v něm bude přebývati, Pán Bůh rač mu zdraví a štěstí dáti. Vyzdviženo s pomocí Boží a z nákladu Karla Křička (a) jeho manželky. Eoku 1824.(19.) Juni." Na č.37. veFilipově: „Tento dům jest vyzdvižen z pomocí Hospodina a k památce nástupců z nákladu Josefa Koste-leckýho. MDCCCXLIII." Na č. 4. v Čachnově: „V tomto domě budiž od Hospodina Boha našeho pomoc. Tato chalupa jest vyzdvižena nákladem Jakuba Vítka. Roku 1808." V Studnicích na jednom stavení mají napsáno: „...v něm jej Pane Bože požehnej. Ty v něm bud1 sám vždycky Pánem a já jen Tvůj služebník. Amen. Vyzdviženo z nákladu Jozefa Boušky léta Páně 1796." Na č. 45. v Jeníkově: „Budiž od Hospodina v tomto domě požehnání. Toto stavení vyzdviženo jest z nákladu Jana Lašťuvky 1827." V téže osadě nač. 77.: „P. B. P. J. K. Zachovej Bůh toho domu ode všeho pádu. Jest vyzdvižen z nákladu Mat. Adámka, též syna jeho. Léta 1821." Na záklopu svého stavení (č. 6.) ve Stanu dal stavebník napsati prosbu-k sv. Floriánu, aby jeho příbytek se vším příslušenstvím (špejchárek z r. 1790 a j.) chránil proti ohni: „Tento krunt jest vyzdvižen z nákladu Jozefa Pekarze. Svatý Frolijane, ochraň tento krunt od ohně. Roku 1774."

Když stavba jest dovršena, přeje si její majetník, aby v novém< tomto jeho příbytku se zahostily klid a spokojenost i aby zůstaly pod jeho novým krovem stálými hosty. Nápis na č. 19. v Křižán-kách Českých zní: „Toto stavení jest vyzdviženo nákladem Stanislava Vondry dne 13. července Roku 1807. Pán Bůh rač žehnat práce mej, tak bídu ve všem požehnanej, ve vycházení i vcházení až do života skonání." Tamtéž nač. 27.: „Toto stavení jest vyzdviženo-nákladem France Pavlíka dne 28. Máje Léta Páně 1791. Žehnej Pán Bůh tej mej práce. Vystavěl jsem velmi těžce. Z toho budiž pochváleno jméno Pána nej(více)." A na záklopě č. 13. na Dolním Hole ti ně dal si tamní soused Jan Muttr napsati: „Pochválen bud! Ježíš Kristus. Tento dům vyzdvižen s pomocí Boží z nákladu Jana Muttra, souseda Holetínského dne 8. Juni roku 1804. Kdo v něm bude přebývati, Pán Bůh mu rač zdraví, štěstí a Boží požehnání dáti a po jeho smrti do radosti nebeský přijíti. Amen."

Položme zde též trojici nápisů z Vojtěchova, kdež nač. 58. jsme četli tento nápis: „Dům tento jest vyzdvižen ke cti Hospodina, který stvořil nebe i zemi. Hospodine, pravice Tvá ať provádí všecky,.