str. 536

kolik záklopních nápisů svědčí, že žena v sirých letech svého vdovství dala si sroubiti chalupu. Málo kdy poví nápis, jakého povolání byl stavebník. Někdy aspoň jsou nakresleny emblémy řemesel. Na č. 12, v Milovech: „Vzhůru pozdvižen jest tento krov z nákladu Františka Trávnička a jeho manželky. R. 1836." Na č. 33. v Jeníkově: „Toto stavení jest vyzdviženo s pomocí pána Boha nákladem Jozefa Kaplana, souseda jenikovského. O Božo, račiž mně udělit v tomto domě Boží požehnání. Dne 24. července Ro 1842." Na č. 156. ve Svratouchu: „S pomocí Pána boha jest toto stavení vystavený z nákladu Vavřince Jadrnýho Mägstra Ěezníka dne 5. srpna Roku 1843." Na č. 36. v Kladnu: „Pán Bůh žehnej tomu domu, vystavěl sem, nevím, komu, z nákladu Jana Balka a jeho manželky Anny po pádu-ohně. Léta Páně 1848 dne 23. září. Tomáš Křivka mistr." Na ě. 41. v Hamrech: „Budiž Jméno Páně pochváleno. Tento domek jest vyzdvižen z nákladu Jana Bouška, mistra kolářského. Dne 28. Juli 1836."

Další osobou, o níž byla na záklopách činěna zmínka, jesfc stavitel, nejčastěji tesařský mistr, jenž při stavbě působil. Z několika záklopních nápisů dověděli jsme se i jména písaře, jenž je psal a maloval. Na př. na é. 52. v Chlumu: „Pochválen Buď Ježíš Kristus-Tento domek z nákladu Jana Podroužka. Jan Ledl tesař. R. 1832." Ve Vit ano vě na č. 25.: „Tento dům jest zřízený z nákladu Tomáše Cacha skrz poctivého tesařského mistra Johan(a) Kouby z městečka Žumberka. Pochválen Pán Ježíš. Dne 13. července Roku 1820. Až na věky Amen." Důkladný nápis má stavení č. 2. v Petrkově: „Pochválen Bud1 Ježíš Kristus. Tato chalupa jest vyzdvižena z nákladu Matěje Boháče dne 19. Máje Roku 1796. Žehnej Pán Bůh toho domu, vystavěl sem, nevím, komu, kdo v něm bude přebývati, Bože, rač mu Boží požehná(ní dá)ti. Mistr byl Jozef Maress. Jan, syn Boháče psal."

Třetí osoba, na niž nebývá pravidelně zapomenuto, jest dědic stavebníkův. Vždyť pro sebe i pro něho dává stavebník stavěti stavení, jako na př. na statku Malínského (č. 7.) v Blatnu nápis hlásá, že jest budováno z nákladu „Jozefa Wokalka. Stavěl z Boží Pomoci Pro sebe a své Budoucí dne 23. červen(ce) A. 1804." V Hamrech na Č. 70.: „Toto stavení je z pomoci Boží z nákladu Matěje Vaška pro^ France syna vyzdviženo. 1803." Na č. 16. v Milovech: „Hospodin Požehnej tomu domu. Vystavěl sem, nevím, komu, zdaliž dědicovi mému nebo někomu jinému, neb tento krov jest vyzdvižen s pomocí pána Boha nákladem France Kaštánka a Josefa (syna jeho). Josef syn, mistr a dědic toho domu. Léta Páně 1813."

Jiný majetník usedlosti pouze připomíná, že stavěl pro sebe i pro své budoucí. Avšak leckdy jest i sám v nejistotě a rozvažujer staví-li dům pro svého dědice anebo pro někoho cizího, a mnohý se otevřené přiznává: „Vystavěl jsem, nevím komu." Na č. 58. v Jeníkově: „Žehnej Pán Bůh tomu domu, vystavěl sem, nevím komu Vyzdviženo z nákladu Jozefa Adámka. Léta Páně 1785." Na č. 16i-