str. 535

Již bylo řečeno, že bývá v nápise pamětním udán rok, v němž -statek nebo chalupa byly zbudovány. Na př. na č. 6. v Kosinově , čte se: „Pochválen Bud Pán Ježíš Kristus. Tento dům jest vyzdvižen z nákladu Petra Adámka. Anno Domini 1796. dne 8. Mai." Na č. 16. v Zalíbeném: „Tento krov jest vyzdvižen z nákladu Františka Vodičky léta Páně 1841." Na č. 71. v Studnicích: „Toto stavení jest vyzdviženo z nákladu Václava Durdjla. Pán Bůh račiž vopatrovat. Roku 1790." Na jednom stavení v Hamrech: „Tato chaloupka jest vyzdvižena z nákladu Jana a Václava Jirmáska léta Páně dne 4. Juni 1798." Na č. 69 ve Svatouchu: „Tento grunt jest vyzdvižen s pomocí Boží (z nákladu) Václava Severy. Roku 1798." Na č. 56. v Českém Herálci: „Tato lomenice jest vyzdvižena nákladem Matěje Zavorala léta Páně 1764."

Na některých záklopách bývá nápis obzvláště stručný a úsečný, takže kromě letopočtu neobsahuje žádných zpráv; na př. na č. 6. vBlatnu jest rudkou namalován pouze letopočet: „1799." Na mlýně (Neumannově) v Milovech čte se: „1812."

Když bylo stavení přestavěno nebo znova od základu zbudováno, byla v četných případech stará záklopa znova pod kuklu upevněna i starý nápis na záklopě zachován. Pouze byl doplněn druhým letopočtem, označujícím, kdy bylo stavení přestavěno. Na č. 27. v Jeníkově mají nápis: „Žehnej Pán Bůh toho domu vystaveného od Václava Bartuňka r. 1754. a kryt od Václava Bartuňka předělán r. 1861." Na č. 17. ve Studnicích: „Pochválen Pán Ježíš Kristus. Tento.....náklad Josefa Myšky. (Roku) 1863. Starý základ 1792."

Pravidelně bývá na jednom statku nebo chalupě jen jediný nápis, a to na záklopě pod kuklou v průčelí. Nicméně někdy bývá nápis i nad zadní lomenicí, na př. v Milovech na č. 16. jest nad průčelím na záklopě nápis a v zadu tohoto stavení se čte: „MDOCCXIII. dne 1. září." Při staré rychtě ve Rváčově, kteráž stojí na dvoře nynějšího domu tamního obecního starosty p. Fr. Krejčího čteme na záklopě nad jedním štítem: „Pochválen Buď Ježíš Kristus. Toto stavení jest vyzdvižené nákladem Jana Krejčího dne 5. (Juni) A. 1793. Roku." A nad lomenicí přístavku patrně později k staré rychtě při-budovanóho a s ní jeden celek tvořícího jest na záklopě napsáno: „Anno 1810. dne 18. Juny Francz Kregczij."

Kromě letopočtu, k němuž, jak jest z některých výše zařaděných příkladů patrno, bývá do nápisu památního zařaďováno podrobnější určení doby, kdy byla stavba vyzdvižena, dočítáme se na záklopách též jména stavebníkova. Jen zřídka se nám naskytl nápis, z něhož mohli jsme kromě křestního jména a příjmení též zvěděti dalších personalií stavebníka. Většina nápisů jmenuje jenom majetníka usedlosti jako stavebníka, t. j. toho, jehož nákladem byla stavba vyzdvižena. JSÍekterá stavení byla vyzdvižena z nákladu majetníka usedlosti a jeho manželky a jiná zase z nákladu majetníka usedlosti a jeho syna. Ně-