str. 526

Proti myším. Na den sv. Jana Křtitele a sv. Jana Buriana posekej žehavky a uvař je ve vodě, tou vodou pokrop v stodole a perni, kde vobilí bude, a nebudou jej myši jísti Jest zkušená věc.

Aby vrabci pšenice nežrali. Kterej člověk bude pšenici vosej-j váti, len ať sobě natře ruce starým zaječím sádlem a lašťovčím hnízdem roz-sivku napráší, mesi to roztluče kus sejry, více k tomu, jak jen slepice vejce snese, bílek z něho vzíti a do pšenice rozmíchati. Nebudou ji vrabci zajisté žráti.

VI. Polníspráva.

Na kteréjm poli vostružiny aneb křoví roste, zakopej na něm slepý koťata, tehdy obý to všecko vyhyne.

Jinač. Na kterej m poli trní nebo rákosí roste, na svátek Abdona, ten dea začni planiti, namáčíe nebo potřejíc sobě motyku umrčí kostí z krchova, a tak sobě takovou neřest vyplemeníš.

Když má se hrách síti. Sej hrách na prvního měsíce dubna, a pokudž by příležito nebylo, tehdy vo velkej pátek, zajisto budeš míti krásnej hrách.

Aby hrachu mušky nekazily. Když jedeš hrachu vorati, uřež tři pruty šípkový jednoroční a jak nejprv vsadíš plouh do země do první brázdy, hned polož tam jeden prut.

VII. O rozličných všeliKých věcech a pravdivéjch kuších zapsání. .;

Aby šenkýř měl mnoho hostí. Napros máku bíláho a nemůžeš-li naprositi, kup, na štědrej den vyjdi z domu ven a ten mák vem do fěrtochu a jdi pozpátku domů, ten pak mák házej přes hlavu do domu. Jak mnoho budeš házet, tak mnoho hostí budeš míti.

Jinač. Kup telecí hlavu, co ji procení, a svař ji do dne v zelenej čtvrtek a pak s tou slanou vodou pokrop všudy po domě i před domem taky v zelenej čtvrtek a to do dne; zajisté budeš míti dosti hostí.

Kdyby tě někdo otrávil. Pomůžeš sobě takto. Vezmi bedrník, vař jej ve víně a zase jej na slunci usuš, každý ráno jez jej na štitrobu. Byť pak i po jídle bylo, jest taky užitečno. Zkušeno jest.

Aby tě nemohl žádnéj raniti, ani rány udělati. Na svatou Markétu vykopej kořen, jenž slově myší ouško a to do slunce vejchodu a vem. chrpy k tomu, která v obilí roste. Natrhej ji na sv. Jakuba ve dvanácte hodin a dej to obý do bezový trubky a zašpuntuj to dobře a nos to při sobě. Tehdy tě žádnej neraní.

Aby na tě panna laskavá byla. Vem braveneěních vajec 9 a 9 pepřových zrn, dej to jí kdykoliv vypiti, tehdy tě sama bude prositi. To v pravdě tomu tak jest.

Jinač. Kup čtvrtku vína a zakopej ji do braveništěte, na 9 dní nechej tamže a v 9 dni vem to, a bude z toho vína masť učiněna. Tou mastí pomaž sobě ruku pravou a dotkni se dívky kterejkoliv, a bude na tě laskavá.

Kterej strom ovoce nenese. Na velkej pátek vyvrtej v něm díru a zaraz tu díru hlohovým klínkem a bude nosný strom.

Kterej člověk nosí při sobě mi rn (mirhu) a kadidlo, ten jest bezpečný před nepřáteli a lásku ode všech míti bude.

Kdo něco cizího ukradne. Dej mu na sejru tato slova snísti: „A + B + A + A + N + T +A +.* Jestli jest vinen, nebude jej moci pozříti, pakli není vinen, sní jej lehce. To jest zkušeno.

Kterej člověk nosí při sobě celý den zem kopanou na den sv. Petra a Pavla a při tom kopaní říká tři Otčenáše a tři Zdrávas Maria, neboj se žádného vězení, aby v ním zdržován byl.