str. 525

Která kráva jest učarovaná. Vezmi devaterník, vratič a mateřídoušku, k tomu ze třech panství čekanky a střemchy, vař to všechno ve vodé nabrané po proudu, s tím mej krávu, kolikrát jest v ouplňku měsíc, tu pak vodu někde stranou vylej, aby tvůj dobytek na to místo nepřišel, a tak ji sobě zase dobře napravíš.

Když chceš poznati, kdo ti překáží, že nemůžeš stlouci. Uřež dva proutky jednoroční šípkový a vlej drobet tej smetany na necky a mrskej s těma pruty tu smetanu, až bude červená, nebo ta osoba, která tobě překáží, to bude dobře cítiti.

Aby tu čarodějnici vyzkoumal, která tobě škodí. Podoj své krávy ráno na nov měsíce, kterejkoliv den a do toho mléka načesej vší, lejna & všelikej nečistoty nandej a to do polévaného hrnce, pak po tomto si počínej, jakobys dělati sejry měl, a když to sobě tak všecko opatříš, zakopej s tím ten hrnec pod svý krávy, nebo ta jistá čarodějnice musí ti zase do 24 hodin od-dělati, ale žádnému ze svého domu tenkrát nic nedávej, ani nic nepůjčuj.

Jinač. Po tři čtvrtky ráno do východu slunce vem mateřídoušky, kde jsou tři kopence mravenčivý pospolu, usekej drobně a upeč s těstem nějakou bochnici a po kusu dávej kravám po třikráte do týhodnu, totiž v outerý, ve čtvrtek a sobotu do vejchodu slunce, nebo tej osobě mravenci budou sejry jísti a pronese se to na ni.

III. Dobytka ovčího oprava.

Když ovce stonou, chovej moč dítěte malého pacholete a dávej jim píti.

Jinač. Sůl, pelyňku, kůru smrkovou a popel, smíchej to vše v hromadu a dávej zacasté jim lízati, též chvojí dávej jísti, však nedávej jim na to ten den píti nic.

Jinač. Motoliěný kořen s jasanovým dřívím vařené, rozetři něco bobku mezi to; v nápoji slaným dávati jim. K tomu také zesekej ty hubičky, co na šindelech rostou a dávej jim jísti.

IV. Dobytka svinského oprava.

Pálenou šalvěji svař v syrovátce, dávej sviním každej den píti a nebudou mříti.

Jinač. Když by svině začaly pod krkem míti hlízy, dej do nápoje hlízového koření, ať z něho tak pijí, a chceš li, můžeš jej taky svařiti a přestane jim ta jejich nemoc.

V. Všeliká hospodářská správa a potřebná oprava domovní.

Myši z domu zahnat i. Na novej čtvrtek uřež prut lískovej do slunce vejchodu a říkej tato slova: „Jděte myši ven z tohoto domu ke myším a nechoďte sem více zase, až bude měsíc o třech rozích, toho mi dopomáhej Bůh Otec f, Bůh Synf, Bůh Duch Svatý f. Amen." Tím proutkem po stavení nebo stěnách mrskej a tak je sobě zaženeš.

Aby kroupy neuškodily obilí. Dej do něho tyto slova napsaná na lístkách v nějakejch dřívkách nastrčený: Lukáš f, Marek f, Matouš +, Jan +.

Kohozubybolívají. Zavrtej tyto slova do vrby: „Škata f, Škada f, Caddaz +, Zallata +++, Aare +, Ava +, Robama +, Kiaxmil +, Aj +." To jest pravda zkušená, že přestanou zuby bolet.