str. 485

na ohništi, které se na dvoře nebo v zahradě zřídilo a prkny ohradilo. Při větším topení na ohništi pod komínem by mohly snadno do hrnců napadati saze; hospodyně říkala, že má strach, aby jim •do jídla nešlap' kominík. Pečeně se pekly v pekárnách.

Dříve než polévka na stůl byla nesena, vyhlídl si družba někde nějakou prasklou mísu, do níž něco vody se vlilo a s tou, jakoby polévku nesl, přes práh schválně klopýtl a vše rozbil; aneb aby způsobil se poplach, jakoby se s polévkovou misou nehoda stala, udeřilo se za dveřmi nějakým střepem. To dělo se obyčejně proto, aby se kuchařkám více času k upravení jídel dopřálo.

Družba postaviv mísu s polévkou na stůl nevěstin, poodstoupil doprostřed světnice, kde odříkav hlasitě modlitbu před jídlem, všem vespolek dobrého chutnání vinšoval. Stůl nevěstin měl na starosti družba, u ostatních stolů posluhovali mládenci.

Každé podání pokrmu doprovázeno bylo vždy případným žertem nebo řízným vtipem, což hosté, zvláště zkušenější ve svatbách, opláceli; tím se společnost stále v dobré náladě udržovala.

Nevěsta se ženichem jedli s jednoho talíře, na nějž jim starší družička jídla kladla a také je rozkrajovala. Nevěsta jevila při všech jídlech i při pití vždy velikou zdrženlivost, proto se o každé stydlivé dívce říká, že se upejpá jako nevěs ta.

Po polévce přinesen byl na každý stůl přiměřený kus hovězího masa na dřevěných talířích, na nichž se rozkrájelo a hostům podávalo. U stolu nevěstina krájel družba, u druhých mládenci nebo někdo z hostů.

Na muzikantský stůl a na stůl v předsíni dávalo se něco zbytků. Hosté sami pak podávali čouhalům okny otevřenými nebo (vetřel-li se některý opeslý blíže) i pod stůl, za kamna, pod lavice z hojné zásoby na stole nahromaděné.

K hovězímu masu býval obligátní bílý křen s hrozinkami a mandlemi. Na míse nakrájený chléb, tentokrát přilejvaný (do obyčejného kvasu zamísil se vyrážek), podával se kolem; s k r o j e k nabídnut byl obyčejně ženichovi na syna, nevěstě krajíček, aby se na ni ženich smál.

Po hovězím mase následovala sladká kaše. Mísa se vymazala medem, po té se vylila vrstva krupičné mléčné kaše, na tu med, opět vrstva kaše a navrch zase med, na který se silná vrstva .perníku rozstrouhaného nasypala.

Kozjaření hosté, aspoň ti důvěrnější, se touto kaší velmi rádi mazávali; někdy se arci některý podivně tvářil, když místo na ústech kaši v očích nebo ve vlasech ucítil. Jaká pak by to byla svarba, kdyby se ňákej ten špás neproveď.

Čtvrtým jídlem byla slepice snudlema. Na veliké míse byla pečená (nejdřív obvařená) slepice celá nudlemi obsypaná tak, že nebylo ji viděti. Když pak družba, zabodnuv do nudlí vidličku, lek-