str. 480

* Z činnosti c. k centrální komisse pro zkoumání a zachraňování památek vé Vídni za r. 1893. Právě vydaná zpráva o činnosti centrální komisse za loňský rok obsahuje některá dosti zajímavá dita. Změny vo stavu konservátorů v čichách a na Moravě staly sa, tyto: Konservator prof. K. Štěpánek resignoval na svůj úřdd přesídliv se jinam, a kons. Dr. Wanke 1 resignoval vzhledem na své vysoké stáří; novým konservátorem stal se p. arch. J. Herain, novým korrespoadentem byl jmenován p. J. Palliardi ve Znojmě. Jak jsme v předešlém čísle českého Lidu oznámili, zamýšlelo ministerstvo vyučování po příkladu pruském vydati nástěnué tabule archaeo-logických předmětů pro školy. Ze zprávy této dovídáme se, že však od úmyslu svého upustilo, ale slíbilo podporu k vydání jich centrální komissi. Komisse se podniku ujala a svěřila sestavení tabulek i textu Dru. Muchovi, kresbu samu malíři H. L. Fischerovi. Tabule jsou již hotovy i německý text. Překlad český, polský, slovinský a italský vyjde později. Zajímat á je dále odpověď, jakou dala c ntrální komisse na připiš ministerstva, kterým toto žádalo komissi o dobrozdání návrhů podaných v sněmu českém poslancem Karlem Adámkem na zřízení české zemské centrální komisse. „Die Ontralcommission konute keine Veranlassung finden, den Antrag des benannten Herrn Abgeordneten dem Ministerium befürwortend zu empfehlen" (str. 47.) Komisse se dále usnesla znova požádati ministerstvo kultu a vyučování o zřízení chemicko-fysikálního ústavu pro archaeologické předměty (srv. Český Lid III. 96.1, a rozhodla principielně, že starož.tnosti dobyté s podporou centrální komisse, bezplatně se mají odevzdati ústavům komissí naznačeným, při čemž se bude míti zřetel hlavně na mus. a zemská.

* Sjezdy. Při 66. sjezdu německých přírodozpytců a

lékařů, j-nž bude konati se ve Vídni od 24.—30. září 1894, utvořila se také zvláštní sekce (č. 12) pro ethnologii a anthropologii. Rozesílané pozvání k účastenství s prosbou za udání přednášek nebo demonstrací do kontě května, podepsali svob. pán Ferd. Andrian-Werburg a kustos Fr. Heger. Adressa kanceláře sjezdu: I. Fraazensring, Universität. —¦ PH YHI mezinárodním sjezdu pro hygienu a demografii, jenž se bude konati pod protektorátem císaře v Pešti od 1.—9. září t. r., utvořily se v oddílu demografickém následující sekce: 1. pro historickou demografii (pro-sident Dr. B. Fóldes). 2. pro anthropometrii (pres. Dr. A. Török), 3. pro techniku demografickou (pres. Dr. J. Jekelfalussy), 4. pro demografii zemědělskou (pres. Dr. Jul. Vargha), 5. pro demografii řemeslných tříd (pres. Dr. Alex. Mallekovics). 6. pro demografii měst (pres. J. Eörösi) a konečné 7. pro statistiku tělesných a duševních defektů (pres. Dr. K. Laufenauer). V sekci amhropometrické ustanoveny jsou na př následující body k jednání: O nynějším stavu anthropometrie; o výsledcích anthropometrických bádání v Uhrách; kritika dosavadních, method anthropometrických a pod. — Kdo by se cbtěl účastniti, nechť obrátí sr% na sekretariát sjezdu (Budapest, Rochus-Spital).

* Album starožitností sbírky Palliardiho. Zmínili jsme se již v I. ročníku Českého Lidu o pěkném albu archaeologiclíých předmětů, které vydává Tčela čáslavská. Podobné album nálezů své vzorně uspořádané sbírky chystá také p. Jaroslav Palliardi ve Znojmě. Dosud vyhotovené a nám zaslané fpto-grafii ve velikosti kabinetního formátu vjnikají čistotou práce a lácí; předvádějí nám hroby se skrčenými kostrami (8 kasů) nalezené a pečlivě panem Palliardim prozkoumané v Oblekovicích, jedna pak sbírku kamenných šipek ze sbírky jeho. Myslíme, že není třeba příliš upozorňovati na podobné kollekce naše odborníky a hlavně naše krajinská a městská musea. Žádné museum nemělo by scházeti mezi podporovateli takového pěkného' podniku českého.