str. 479

a) jednotlivé třídy Akademie, &) stát, c) země, d) okresy a obce, é) jiní příznivci. § 6. 0 výlohách peněžných a věcech právně závazných mohou hlasovati pouze členové Akademie. § 7. Valnému shromáždění, které jí po návrhu správní komnaisse povoluje společným rozpočtem určitou roční dotaci, podává kommisse archaeologická každého roku zprávu o své činnosti; praesidiu Akademie, správní kommiasi a valnémn shromáždění náleží vzhledem ku kornmissi archaeo-logické týž obor působnosti, jako vzhledem ku kommissím prováděcím vůbec, případně ku třídám. §. 8. Jednání komisse archaec logické spravuje se jednacím řádem Akademie.

* Z odboru archaeologického národopisné výstavy ceskoslovanské.

Program a plán sbírek archaeolngie předhistorické ni nirodopisné výstavě r 1Ö95 určen je definitivně následující. Sbírky budou se nacházeti ve zvláštní pěkné budově. Až bude obstarán přehled všeho, co do tohoto oddělení bude zapůjčeno, a tím zjištěn rozsah sbírky a spotřeba místa, rozhodne se teprve ďfinitivně, budo-li umístěna v znímém a pěkně zachovalém pavillonu Živnostenské banky, či budo-li pro ni vystaven pavillon zvláštaí, jehož stavba je již výkonným výborem povolena. Princip sbírek je následují-i. Sbírky nebudou skládati se ze všech předmětů nebo celých nálezů, které by se k vystavení poslaly, nýbrž sestrojí se jea jakrsi vzorné museum české a moravské předhistorie. Budou totiž ze sbírek, jež projevilv ochotu výstavy se účastniti, vybrány jen nálezy pěkné, totiž typické a dobře prozkoumané, a ty budou pak srovnány chronologicky tím způsobem, že počínaje od vchodu počne se na jedné straně předměty z diluvia českého, na druhé moravského, a tak se parallelně, s rozličným zaätoupenim dob dle bohatosti nálezů té které periody bude pokračovati, až se Morava i Čechy ovšem sejdou v době slovanské. Moravská kollekce už je téměř celá připravena. Dr. L. Niederle objel právě většinu hlavních sbírek moravských a to museum vlasteneckého spolku v Olomouci, museum spolku brněnského, sbírku p. J. Kuiese v Blansku, p. Kučery ve Veletinácb, p. Červinky t č. v Hradišti a p Palliardihi ve Znojmě, a vybral z nich nálezy, které se vystaví, dohromady již přes 120 kartonů. Již z toho zřejmo, že Morava bude velmi pěkně zastojipena, přes to, že se bohatostí prozkoumaných nálezů nemůže dosud rovnati Čechám. Také z Čech se bude hledět co nejdříve sestavili úplný obraz příští výstavy. Installace výstavy bude dle všeho vynikati nad installaci sbírek archaeologických v roce jubilejním. Vedle nálezů vystavených ve skříni, bu le tam i řada celých přenesených hrobů, řada modelä hrobů a hradišť, hojnost plánů, diagramů, a i olejové obrazy nástěnné. Velkou attrakci budou asi míti tři obrazy ze života předhistorických našich předků, předvedené figurínami v životní velikosti. Umístění jich není ovšem dosud ustanoveno, a také dosud nejsou určeny doby, které mají býti representovány. Nejspíše to však bude moravské diluvium, česká doba latěnská a doba slovanská, asi 8—9 století po Kr. Důležité pro vystavovatele je následující: Kartony, na nichž předměty menší budou připevňovány, mějtež pokud možná stejnou velikost a barvu, a buďtež celé nálezy pohromadě připevňovány. Kdyby jeden nález, na př. do doby bron.ové, vyplnil jen polovinu kartonu, prosí odbor, aby nebyl ca týž karton připevněn už nálrz jiný, třebas z jiné, pozdější doby pocházející, ale aby karton byl na polovinu rozříznut Tak se budou moci i menši nálezy ze stejných dob a z různých sbírek k sobě skládati. Velikost kartonu navrhuje se 45 : 35 cm., barva pak tmavočervená, tíž, jaké bylo užito na výstavě jubilejní. Na barvě žlutavé, které nyní bude užito v zemském museu, vyniká sice pěkně železo a bronz, ale ztrácí se jiný materiál, na př. kosť, a pak jest barva ta velmi choulostivá. Za podklad sloužiti bude nejlépe t. zv. soukenný papír, jejž lze objednati v papírnickém obchodu Hynka Fuchse v Sirkové ulici (arch 35 kr.). Kancelář národopisné výstavy ráda zašle, tomu, kdo požádá, vzorek, aby se dle něho mohly učiniti všude objednávky stejného tónu v barvě.