@NZ@Různé zprávy.

* Schůze sboru archaeologického při museu českém dne 14. dubna 1894. Archaeologický sbor král. hlavního mésta Prahy žádal archaeologioký sbor musejní za vyslání zástupce. Sbor zvolil k tomu účelu prof. Koulu. — Další debatta se rozp'"edla o zásadním principu, mají-li se cizí věci, darem slíbené', přijímati, a mohou-li se — zaslané — vystavovati. Sbor usnesl sa. zatím na tom, cizí věci s díky přijímati, ale nevystavovati je dotud, dokud finanční prostředky nedovolí zvláštní oddělení pro ně ustanoviti. Platí to zatím i o Moravě. — Předloženy starožitnosti ze žárových hrobů z první doby železné zčíčovic, z hrobů s kostrami rázu těnského zLetekaĎáblic, . a nálezy z popelnic v Čermici s velice pěkným, naturalisticky modellovaným býčkem, práce patrně římské. Bohužel, je velmi porouchán, buď již při lití nebo později v ohni. Vzácné pohřebiště odkrylo se u Podboře (žárové hroby

z doby hallstattské).    N.

* Organisační pravidla stálé kommisse České Akademie ku prozkoumání a zachování dávnověkých památek země, jejích dějin, literatury a umění (kommisse archaeologické). § 1. Na základě § 2. lit. e, f a § 3. stanov, jakož i §§ 18 a 50. jednacího řádu zřízena jest při České Akademii zvláštní kommisse k vědeckému zkoumání v oboru památek uměleckých, historických, písemných a slovesných, jakož i k ochraně těchto památek. § 2, Úkol kommisse dělí se: 1. na část výzkumnou, a to 1. zkoumání doby předhistorické v sídlištích, hrobech, předhistorickýeh nálezech atd.; 2. zkoumání památek umění výtvarného z doby historické: a) památek architektury, sochařství, malířství, b) zlatnictví, zbrojířství, zámečnictví, skláhtví, keramiky a p., c) mincovniotví, medailérství, sfragistiky, d) památek krojových, výšivek, tkanin; 3, zkoumání památek jazyka českého: a) památek slovesnosti, 6) dialektu domácích, c) mravů, obyčejů, pověstí a názorů lidových; 4. zkou- . maní archivů, nyní jinými ústavy a korporacemi konané, kdyby se objevila toho potřeba; II. na část zachraňovací. V této příčině náleží kommissi, aby 1. podávala zprávy a dobrá zdání o jednotlivých památkách domácího umění výtvarného a způsobe jich restaurace; 2. zasazovala se o záchranu ohrožených památek u příslušných orgánů samosprávných a zeměpanských. § 3. Kommisse založí a povede o zkoumáuí soustavný inventář, obsahující popisy, výkresy, fotografie atd.; výsledky zkoumání, majíli formu stručného referátu, uveřejňuje kommisse sama v periodické publikaci: mají-li formu souborného zpracování, předkládá je k uveřejnění příslušným třídám. Předměty zkoumáním získané postoupí se na základě zvláštního sjednání Museu království českého s výhradou práva publikačního. Inventář, výkresy, fotografie, popisy atd. zůstanou majetkem Akademie s tou výhradou, že přední právo, užiti jich k publikaci, přísluší tomu, kdo práci výzkumnou vykonal; přední právo badatelovo k publikování týče se i předmětů vykopaných nebo jinak získaných. V příčině zkoumání a zachraňování ohrožených památek, jakož i založení a vedení inventáře snažiti se bude archaeologická kommisse o součinnost s c. k. centrální kommissi ku prozkoumání a zachování uměleckých a historických památek na základě §§ I. all. stanov této kommisse. § L. Kommisse archaeologická české Akademie skládá se: 1. z 12 členů skutečných, zvolených po 3 od každé třídy ze členů třídních oa 3 léta; 2. z 12 přísedících, zvolených od skutečných členů a to ze členů Akademie neb i mimo ni; 3. z jednatelů mimo Akademii dožádaných nebp zvolených. Kommisse rozdělí se na sekce pracovní dle odborů a bude udržovati spojení se spolky a úatavy domácími podobného směru. § 5. Výlohy výzkumné, jako na jízdy, práce dělnické, fotografování, kreslení atd., hradí se ze stálé dotace kommisse archaeologické, jakož i z příspěvků, které poskytnou