str. 468

1. hrob: kostra, u hlavy nádoba, na levo železný nůž, okolo-hlavy spirálovitý drát a jantarové perle.

2. hrob: kostra, u hlavy pozlacený a postříbřený spirálovitý drát, skleněné a kostěné koraly, bronzová ozdoba a stříbrné náušnice. Náušnice jsou podoby neuzavřeného kruhu průměru 4 cm., vyrobeného ze dvou stočených drátň. Spodní polovice plochy ozdobena jest různými ornamenty podoby půlkruhu neb S.

3. hrob: kostra, při ní tři nádoby, z nichž jedna větší ostatních, kovová obručí; u nohou nádoba bez ucha, kus nože a hřebík, pak shnilé dřevo a obruče s vědérka.

4. hrob: kostra, ráfy, dvě ostruhy, železná sekerka, na levo u hlavy zlomek jiné sekery.

Hrob 5.—8. obsahoval kostry, z nichž pouze jedna měla při sobě sekeru a nůž, jiná střepiny z nádoby.

Hrob 9.—11. kostry ve hloubi jednoho metru bez Lrobních darů, hrob 12. ve hloubi 2 m kostru, při níž nalezeny střepiny z nádoby. Dne 16. května vykopán hrob 13.—17., u dvou koster nalezen nůž a dýka, u poslední 8 skleněných koralů, emailovaná (?) kovová' plotna, spirálovitý drát, u jiné kotel. Dva dny po té objeveny hroby 18. — 20. ve hloubi 1 m. První kostra měla u hlavy nádobu, na krku koraly, druhá — dětská — na krku řezanou mušli, na roce dva prsténky, třetí u nohou nádobu. 20. května vykopána kostra, mající při sobě nůž; 23. kostra dítěte, které mělo při hlavě nádobu, říp, kopí a nůž. Hrob č. 23. nalézal se téměř 2 m. hlubol;o; kostra měla u hlavy dvě nádoby, na jejichž dně nalézal se popel, sekera a tři obruče s vědérka. Hrob 24. obsahoval kostru dětskou, při ní nalézaly se dvě nádoby, z nichž jedna svalená, a 3 kousky okras; hrob 25. kostru dospělého člověka s nožem.

Ze starších nálezů známo ještě pohřebiště židlochovické. Zde jsou dvě místa, kde se kostry nalézají: Prvé rozloženo nálevem břehu Svratky směrem k Nosislavi, asi 400 m. od ě. 170. Tamtéž se sesul břeh, voda pak vymlela na povrch mnoho koster směřujících hlavou k východu, a bývají často dvoje až troje nad sebou, jsouce odděleny od sebe 1—2 m mocnou vrstvou hlíny.

Druhý hřbitov nalézal se ve Farské ulici. Přišlo se na něj v č. 96 při dělání cihel. I zde byly kostry nad sebou taktéž trojnásobně. Nejspodnější jsou až 5 m. hluboko, nad těmi 1 —1*5 m druhé, nad nimiž podobně vysoko třetí. Leží obličejem k východu; ve druhé vrstvě\ každá z koster spočívala na prkně nebo nějakém dřevě. Při nejspodnějších nalezeny skleněné perle, u jiných všech pak náušnice 3 — 5 cm. průměru z mědi, olova nebo cínu esovitě zakončené. Později nalezena kostra v poloze stojící se zlomky podobných náušnic a želvovým nožem, jiná kostra měla kromě náušnic na krku měděný drát.

(Dokončení.)