nými. Jedna kostra vyznačovala se patrně kratší nohou, drahá měla ve svém lůně kostru dětskou.

Podobné hroby vykopal jsem i u Bořitova (K.). Nalézaly se těsně vedle hřbitovní zdi. První obsahoval kostru dítěte asi třináctiletého, směrem východozápadním ležící s obličejem poněkud schýleným. Levá ruka spočívala vedle těla, pravá zahnuta byla na prsou. Kostra zdobena byla 7 kroužky, z nichž 6 bylo malých s CO zakončením, jeden větší kruh neuzavřený. Tři z nich uloženy byly na pravé straně hlavy na sobě a kryly se asi polovicí tak, že přední ve směru kostry byl obrácen esovitým závitkem nahoru, ostatní dva dolů. Na levé straně hlavy uloženo obuší velké, uvnitř něho čtvrtý malý kroužek. Ostatní ležely poblíž klíční kosti.

Druhý hrob obsahoval dvě kostry nad sebou, od prvé T50 m. vzdálené. Vrchní kostra zdobena byla řetězem šesti obuší, která od ucha k uchu pod bradou vedla. Obuší jsou 6—6"3 cm, průměru a byla původně postříbřena. Stejně asi vzdálen byl třetí hrob tod.druhého. Obsahoval kostru dítěte taktéž řetězem 6 obuší zdobenou, z nichž 4 představovala hada s naznačeným očním obloukem, provrtaným okem, vytepanými šupinami, v kruhu svinutého, jehož ocas jest esovitě zakroucen.

Hrob čtvrtý byl valně rozrušen, a kostra původně uložena v jakési bedně z kamenů složené.

Taktéž blízko hřbitovní zdi nalezeny kostry ve Vedrovicích, v okresu krumlovském. Ve tmavé půdě nehluboko vykopány dvě kostry, z nichž jedna měla kolem krku asi 10 menších, ale massiv -ních kroužků s charakteristickým S.

Do téhož stáří spadají i nálezy učiněné v Citově (K.) na Přerovsku. Zde kolem kostela nalézá se hřbitov, který se prostíral kdysi až pod odkap nynější školy. Když v letech 1781—1782 stará škola se stavěla, odebrána část hřbitova a proměněna na školní zahradu. Při nové stavbě školy vykopán v ní důl, v němž ve hloubi 1—2 m. naraženo na žlutavý jemný říční písek, Moravou sem naplavený.

Při tom nalezeno několik koster, často i nad sebou. Nejspodnější uloženy již v písku, na jehož průřezu tvary rakví dobře se odrážely. Jedna kostra měla u sebe nůž s kostěným držadlem, zdobeným koncentrickými kruhy, jiná skřivenou ostruhu s bodcem. Nůž jest zajímavý tím, že jeví na sobě patrné otisky tkaniny jakéhos šatii.

I v Budišově, okres třebíčský (škola v Budišově), vykopány kostry u nynějšího hřbitova, při jedné u ucha nalezeny zlomky velké železné náušnice.

V letech 1846 dal známý topograf moravský Ěehoř Volný kopati po starožitnostech blíže zámečku rybe-šovického (okres Hustopeč) a odkryl celkem 20 koster směřujících od severu k jihu, které měly vedle sebe důležité přídavky, a proto budiž šíře o nich zmíněno.