str. 466

Skráň lebek zdobena hojnými obušími s eso vitým zakončením, krk koraly kazivcovými nebo skleněnými, jedna měla ruku zdobenou prsteny, z nichž jeden nese nerozluštitelný nápis.

Při dlani kostry hrobu VI. nalezen stříbrný denár shodující se s neurčeným dosud denárem ze známého nálezu rakvického, pocházejícího z první polovice XII. století, do kteréžto doby dlužno také pohřebiště dunajovické posunouti.

Některé kostry, patrně mužské, měly při sobě i zbraně, na př. nože, sekeru a j. předměty, jiným přiloženy i nádoby známých slovanských tvarů a ozdob. Mnohé kostry ležely v truhlách naší podoby, jejichž šestiboké průřezy byly patrný.

Druhé pohřebiště téhož rázu a zajisté i starší nalezeno v Mi-kulovicích u Znojma (P.). Téměř uprostřed městysu stojí na nepatrném návrší farní kostel, vedle jehož hřbitovní zdi ve hloubi 1. m. nalezli dělníci několik koster, pak šest větších a stejný počet menších kroužků s CO zakončením, z nichž dle udání některé při vykopaných kostrách, ostatní pak v prostá zemi ležely. Jedna z koster ležela nohama k východu na zádech natažena, ruce měla k tělu přitažené, hlavu pak k levému rameni a tudíž tváří k severu obrácenou. U hlavy nalezeny tři kroužky a to na levé straně pod sáňkami, pod levým otvorem sluchovým a za pravým uchem. Nedaleko nalezen bezuchý hrnec se známou vlnitou a rýhovanou ozdobou.

Jednou z nejdůležitějších osad ve pravěku moravském byly Vráno vice (DM). Nalezenoť zde velmi rozsáhlé pohřebiště žárové rázu hallstatského i rozsáhlé pohřebiště kosterně staroslovanské. Koster vykopáno 36! Vše však z neznalosti jest zničeno. Kostry leží zde ve štěrku diluvialním ve hloubi V3—2/s m> některé z nich měly mezi nohama nádobku. Blíže pravé skráně jedné kostry nalezen stříbrný kroužek, úplně shodný, jaký u Horodyscze v Polsku byl nalezen. U tří jiných nalézalo se taktéž po jednom obuší. Jedno jest tenší a větší stříbrného, má při jednom konci charakteristické CO, druhé jest v průměru 2'5 cm., valně však porouchané, tfetí jest malý hákový kroužek s jedním koncem zašpičatělým. Průměr činí 1'5 cm., a bylo nalezeno taktéž na pravé straně.

Nedaleko odtud nalézalo se jakés vyvýšené místo — snad mohyla, pod níž byly uloženy kostry ve dřevěných rakvích, při nichž nalezeny i mince dosud nerozluštěné.

V samém středu Moravy, poblíž hlavního města, objeveno taktéž kosterné pohřebiště u Maloměřic (MSB.). Hned vedle obce v rovinné poloze směrem k severu nalézají se rozsáhlé kulturní vrstvy, obsahující hojně střepin rázu slovanského Střepiny ty, známými ozdobami rýsované, vyzuačují se od jiných podobných nálezů velmi jemným provedením ornamentů. Nedaleko odtud odkryty tři kostry, z nichž dvě zdobeny byly po stranách hlavy esovitými kroužky původně pozlace-