Žárovéhroby popelnicové.

Již popisem zaniklé osady zbejšovské dokázali jsme, že staří Slované moravští spalovali své odumřelé jednak v jamách, jednak popel z nich do těchto sypali. Zbývá nám ještě dodati popis hrobů žárových, kdy popel ukládán jest do nádob.

První objev toho druhu učiněn v Brně (FM.). Na východním svahu kopce Špilberku, na skále, uložena jest kulturní vrstva, která hlavně při upravování sadů již několikráte byla proříznuta. Při tom nalezen ve skále zvětralého granitosyenitu hrob, který obsahoval skupinu popelnic tvaru hrnce křídélkou přikrytého a pokálu. Jedna nádoba měla podobu komolého jehlance menší základnou dolů postaveného. V roce 1864 taktéž v takovémto kotlovitém hrobě nalezena forma k lití z kamene dovedně vypracovaná, představující nějakou závěsnou ozdobu nebo část sponky, dva kusy opracovaného jeleního parohu a zbytek nádoby obrovských, rozměrů, při okraji 4 cm. tlustý.

Podobné nádoby, popelem a dřeveným uhlím vyplněné, vykopány na místech, kde se nyní poštovní budova nalézá. (*FM.)

Ke hrobům toho způsobu přináleží i osamocená urna velikých rozměrů, vykopaná při kopání dolu na řízky ve farské zahradě v Předmostí. Nádoba ta, výšky 1 m., vyplněna b)la spálenými kůstkami, popelem a blinou, mezi čímž nalezeno hojné předmětů železných, polámaných drátů a j. (K.)

Pohřebiště kosterná.

Kozšiřováním křesťanství mezi starými Moravany záhy vzal za své způsob pohřbívati mrtvoly v prach obrácené. Z té příčiny nalezeno na Moravě také více pohřebišť tohoto rázu, a až v zemi této archaeo-logická věda více systematicky se pěstovati bude, pak najdeme zajisté k tomu dokladů velmi hojných.

Nejlépe tu prozkoumáno slovanské pohřebiště kosterně u Horních Dunaj ovic u Znojma. (P.)

Východní část osady tvoří mírné návrší, pod nímž se na straně východní dunajovický potok vine.

Když na návrší tomto z jara 1889 základy k nové školní budově kopány byly, přišli dělníci na pohřebiště. Kostry spočívaly na zádech temenem nejčastěji k severozápadu, řidčeji k západu obrácené. Kuce jejich byly buď vedle těla nataženy, jindy některá z nich, mnohdy i obě spočívaly na těle. Kostry jsou dětské i lidí dospělých, ve hrobě VI. kostra dospělého člověka měla setlelé zbytky kostry malého dítěte v obětí.