str. 462

zený kamenný klínek a železný srp a množství střepin často i ornamentovaných z nádob rázu staršího, méně rázu mladšího.

Osada tato rozšiřovala se patrně na výcbod. Forma jam ve hliníku, který k obci přiléhá, jest sice totožná, střepiny staršího rázu však vesměs již ustoupily nádobám na kruhu točeným s ozdobami routovými, vlnicemi a p. Zajímavo jest, že ozdobu tuto nalezl jsem i na jednom střípku vykopaném v západní cihelně rázu staršího.

Z jiných předmětů uvádíme pazourkové odštěpky, kostěné hroty a pěknou brusli.

Podobné nálezy učiněny i uMěnína (K), T e 1 n i c e (K)r Loděnice (K), V ě r o v a n (T), Újezdu (T), Staré Vsi (T), Tršic (T).

Kterak znenáhla nádoby staršího druhu pracně ale dovedně vyrobené ustupují nádobám neúhledným rázu mladšího viděti, na osadě řeznovické.

Blíže Vel. Éeznovic, po levém břehu řeky Jihlavy, jest malá rovinka, přetržená průrvem zvaným „Potěhova zmola".

Kulturní vrstva přechází zde často v jámy tvaru kotlů, často přes 2 m hlubokých, z nichž jeden byl i vydlážděn. Ve vrstvách nalezeno hojně železných předmětů, obroušené střepiny, brusle, zbytky tlustostěnných nádob mladšího rázu, mezi nimiž objevily se, ač velmi p o ř í d k u, ještě střepiny ve volné ruce hnětené.

Stejné kulturní vrstvy nalezeny u Velehradu, Mor. Budějovic, Lipůvky, Fryštáku, Kroměříže, Ledkovic, Hodonic; k nim dlužno částečně připočísti i kolové stavby olomoucké.

Znenáhla však střepiny keramiky starší mizejí docela a ustupují nádobám nevynikajícím sice krásou, za to snadno vyrobitelným. Nádob staršího rázu neznali již na příklad obyvatelé zaniklé osady zbej-š o v s k é (K).

Ve hlubokém údolí potoka zbejšovského (okres Brno), asi od místa, kde nyní vesnice do žlábku zasahuje ve tratích Brodky a Lísky pod lesnatou strání Kamínky zvanou, nalézala se velká staroslovanská osada, jejíž obyvatelé zanechali zde četných zbytků, a jejíž paměť se však i u občanů nynějších uchovala. Dle tradice stávala zde vesnice Studenec a dosud možno prý tu slyšeti hlahol zvonů; jindy tu pozorovány v noci jakés postavy. Jisto jest, že nynější úzká pole zde se vyskytující jsou dnem rybníka, jehož hráze doposud jsou patrný na pokraji lesa a v polích. U rybníka, na pokraji zmíněného svahu, stával mlýn, z něhož zbylo několik dolíků s nepatrným zdivem kamení.

Vrstva po staroslovanské osadě leží tu několik dem pod povrchem a potok zbejšovský ji přerývá. Jámy odpadkové, z nichž i hroby zjištěny, vyznačují se tvarem koule ke dnu něco sploštělé a někdy ve krátké, ne velmi široké hrdlo vybíhající. Obsah prokopaných jam