35. Sedlák maje též svou práci,

Mandele svázané, Musel nechat ležet radši

Škody musel míti. Byf v polích mandele hnily, Koně přede v robotě byli.

43. Po žněch, když se již obilí

Při dvořích sklidilo, Sedlákům jeho bídy

V ničem neubylo: Na vorání a vláčení Měl jednostejné skrácení.

V následujících slokách líčí nám Vavák věrnými barvami tresty na lid poddaný, liše je v lehčí a těžší, připojuje, kterak poddaný pochodil se stížnostmi, ač z veršů jeho patrno, že při vrchnostech, hlavně na královských panstvích, byla snaha upřímná o zlepšení bídného stavu, ale panským úředníkem vše nejen na zmar, ale i v útrapu větší lidu selského přicházelo; k tomu pak v přechodu dodává, že co tu píše, „všeho jest tu velmi málo." Pročež nebude tu nemístno, předešleme-li několik ukázek trestů, při nichž v závorce daný letopočet značí, kdy se případ dotčený stal.

Poddaný býval k soudu povolán ústně nebo písemně tak zv. citací nebo cedulí řezanou (1715, 1741), v městech obeslaný čekal na předvolání v tak zv. mazhauze a byl li od drába nebo servusa po třikráte volán a nepřihlásil se, byl „kontumácirován" (1719). Při sporu, nechtěla-li některá strana se porovnati, byla dána do šatlavy neb i „na lavici," by se stala povolnější (1732); před rozsudkem bývala tak zv. sentence (1714), když se strany nechtěly

o) V ten den udělat, neudělal.
p) Veliký tyran [Dionysios], za něhož se bába modlila, aby déle živ byl, aby po něm nepřišel ještě horší.
33) Tak ovšem bylo i na jiných panstvích, na př. Třebestovští robotovali až v Brandýse n. L , kde mimo jiné odvážeti museli písek po zátopách Labe.
q) Za jízdnou 1 fl.