Nešel li čerstvě, každému

Ihned na žida dali Jako Prajz z kolínské bitvy 31) Museli dělat krok rychlý.

Kde sedla, tu padla. Než se dost málo vyspali, Bubnovalo se, by vstali, n)

34. Jezdeci sotva v půl noci

Domů jsou přijeli, Po cestě z dobré comoci,

Co kdo mohl, kleli. Jak hovádkům jídlo dáno, Po chvilce hned bylo ráno.

melhaufů), kdežto „již od mnoha leth svedeny ovčíny velímský a chva-lovský". — Příkladem, kterak poplužní dvůr byl od XVII. věku zaveden, budiž, nám (dle Ur. 1748) dvůr poděbradský (předměstský), jenž dle staršího měření měl 9 lánův a 2 kopy a „dle bedlivějšího vyšetření" 119 kop 18 záh či 11 lánů 9 k. 18 zah.; při něm pak „Potah ův koňských chovalo s« a chovati může dvaceti čtyry kusy, totiž šestarý potah se choval, že se pro zámek, pivovár, mlejn, též mosty vždycky tůr potřebovalo; nyní se chová toliko trojí potah, a co ten dostačiti nemůže, to musejí fůry poddaný zastati. Dobytka hovězího se chovati může krav dojných 40, jalovýho rohatýho dobytka 40, svinského 60, kteréhožto svinského se však nyní víceji chová. Krávy dojný má šafář pronajaty a platí ročně z každé celé krávy 5 k. 3 gr . z jalových, pometalých a prvo-telek poloviční, pro vychovávání čeládky zanechávají 2 krávy bez platu. Drůbeže pomate — ta jest železná — kteroužto sobe šafář odvedenou má, totiž: kohout indiánský 1, slepic 6 (při dvoře pňovském „morek" 5), houser 1, husej 6, kačer 1, kachen 6, kohouti domácí 2, slepic 30; z tej drůbeže a co jí připlemení ročně odvádí 32 k. 30 gr." Podobně bylo i při druhých dvorech, až na to, že se také voli chovali. Kromě toho dlužno se zmíniti, že „ze dvorů bere se z jara všechen dobytek hovězí kromě malých telat a rozdžlí se na dvn díly, v jednom dílu jalovičky, a ten sa dává do pastvy na Vostrov blatský, druhej díl volkův a běhounův, a ten se pásává u vsi Opočnice a také na Badrách přes léto; potom na zimu zase se do dvorův rozdílně dělí a chová se ke každýmu dílu s k o t á k. Podobné berou se hříbata ze dvorův a pásávají se též na předdotyčném Ostrově blatským (ostrov v rybníce) přes léto, k nimžto se obzvláště hříbek chová". 32) Posud přirovnání toto jest obvyklým na Poděbradsku a náš skladatel v písni své o bitvě u Kolína sám píše :
Král se zajetí lekal, Napřed k Nymburku spěchal, Aby všichni za ním táhli, Befel po sobě nechal
a o Bedřichovi II. tamže dokládá:
Tam (v Nymburce) si sednul do kotce, Složil hlavu na ruce, Na podloubí, kde prodává Baba ve dne ovoce.
n) Vo dvořích mívali buben.