str. 393

-dosud žádných kamen. Místo nich mívají někde do komory z kuchyně vystrčenu pec, která tu aspoň v zimě mrazivý vzduch „oráží" a zároveň komoru, ne-li otepluje, aspoň vysušuje. Strop a stěny jsou jako v senci, jen se tak pečlivě komora, je-li „vobrh", nebílívá. 2)

Z nábytku najdete v komoře truhlu nebo dvě, na ní stává v čas přástev motovidlo, mezi jinou prací denní odklizeny sem obyčejně také kolovraty. Jestli hospodář písmák, bývá tu někdy též halraárka nebo police s knihami a lejstry, často stává též v těchto místuostech lože, nyní obyčejně jen dospívajících dcer.

K okénkům chodívají za dcerkami chlapci „na volání" — opatrný táta chce je tu míti na očích, aby nezačínali tuze brzy nebo aby nezačínal některý, na kterého není ani pomyšlení: proto se tu spáti dcerkám ne tak vyhrazuje, jako spíše poroučí.

Ostatně bývají v těchto místnostech zásoby šatstva a prádla i jiných věcí, jež ukládají jinde, kde mají „sklep", hlavně do sklepa. Kde je o vhodné místo nouze, zvláště na chaloupkách, dávají do komory i potraviny a přípravy na ně, zejména bývá tu v zimě mléko.

V chalupách nejchudších, zvláště dřevorubeckých, chudé rodiny do komor se i stěhujou. Éíká se, že „jdou na senci", ale jsou v zimě v létě v komoře, v senci si jenom na společaé plotně s „hospodářem" vaří.

Pokud se místa týče, bývají komora, vejstupek atd. v sousedství sence, obyčejně podél.

Někde neodděluje obě místnosti ani celá stěna, nýbrž proti kamnům a ještě kus za nimi je prázdno. Stěna tvoří místo obdélníku čtverec, sotva polovici celé délky vyplňující, a není pak do komory žádných dveří — není jich zapotřebí!

Takto asi právě všecky tyto místnosti začínaly!

Zdá se, že si tak už připravovali sami hospodáři stavíce skrovné bydlo, až budou výminkáři. Byloť to zařízení i z míry moudré! Nemuseli se starati o topení: z důkladných starodávných kamen, která hřála celou noc, šlo jim do toho ústraní tepla víc než s dostatek.

Sem tam se najde komora i vejstupek ne při senci podél, nýbrž za senci na přič. Tak to mají i na starodávném dvoře se srubem z Újezda. Tam zachována nejen stará místnost, nýbrž zachován i starý domácí název vejstupek. Poloha dvora na tu stranu stoupá, musí se ze sence do vejstupku vystupovati po jednom stupni — odtud ten název! Vejstupek tento jest 3 m široký, dlouhý s šířku světnice.

Poněvadž tu mají na dvoře srub, není přeplněn; mají v něm jen věci lepší a takové, jež chtějí míti při ruce (v truhle, halměři i porůznu vně, j. na hřebech atd.). Pravou parádu ve vejstupku a hospodáři nemalou čest dělá jednoduchá, ale dosti prostranná a skoro

2) Senci bílívají 3—4krát za rok: pravidelné před velkonocí a před posvícením, vedle toho ještě nepravidelně o některých jiných svátcích.