str. 391

máva; kdo včas líha, neskoro stava, horšie sa mává." — „Lenivá ruka — hotová psota." — O spořivosti: „Pridaj babku k babce, na-sbieraš na krpce, a naposledok i na nohavice." — „Nemóže sa mu vyplatiť, ako L'ubtov za Janošíka." (Dle pověsti Janošík jsa lapen sliboval králi postaviti pluk vojska, bude-li propuštěn. Ale páni L'ubtovsti odsoudili ho na smrt a popravili. Král zvěděv o úmyslu Janošíkově smrtí jeho zmařeném, přisoudil L'ubtovu za pokutu roční daň za jeho usmrcení.)

XI. Bezcennost práce obyčejné: „Ký je to čert za robota, jedna čižma, druhá bota."

XII. O štěstí: „Z čoho sa najlepšie žije, o to najviac pečuje." — „Odvrat, Bože, 1'utovnikov a přispoř nám závistníkov!" — „Kdo sa topí, pien sa lapá."

XIII. O právu a poddanství: »Pravda je taká, akú páni spravia." — „Na kom vláda, na tom pravda." — „Páni jiedia a psi hladia."

XIV. O poslušnosti: „Kdo si nevie urobiť, nevie si ani rozkázaf."

XV. O pánech: „Vysoký dom, zlé bývá v ňom." — „Bláznom a pánom všetko slobodno." — „Nemaj s pány, ako so psý."

XVI. O zlých časích: „Este raz bcde zle, a potom nikdy lepšie." — „Už budu ťudia skoro na hlavách chodit" — O novinách: „Pospi hodinku, počuješ ráno novinku."

XVII. O lidských stavech: „Sedliak Božie stvorenia, ale hunoút cd kořeň a." — „Úradník — ukradni k." — „K vojenskému stavu sú široké vrata, ale nazpät úzké." — „To má čižmár v zisku, čo na-tiahne v pysku." — „Nieto majstra nad kováča, ten zo, starého nové spraví." — „Nieto vačších bláznov nad kňaza, rechtora a baníka; lebo kůaz, ten oblieka na vrch, čo druhý na spodok; rechtor, ten spieva, keď druhý plačú, a baník, ten hladá, kde si nepoložil."

XVIII. a XIX. O hospodářství a počasí: „S Bohom je dobré kupčií" (o rolnictví). — „V lete — dobře je aj Bete; ale v zimě, charissime!"

XX. O neomaštěném jídle říká Slovák: „To by aj Busnák na Velký piatok móhol pojíesť." — „Kaša — máť naša." — O nápoji: „Voda nenie dobrá ani v čižmě." —- „Víno skáč, pálenka spáč."

XXI. O roztrhaném oděvu Slovák říká: „Este je nič, keď sa tkáč dívá na súkenníka, ale keď sa mäsiar!"

XXII. O nemoci jest přísloví: „Nemoc prichodí klasom, odchodí vlasom."

O zjevování duchů: „Ak mu je tam dobré, nebude sa mu chcieť sem prisť, ak zle, nepustia ho."

Některé výrazy žertovné: „Dva cigáni ti ho nesli na kole, a ten přední išiel po zadku" (když někdo něco hledá). — „Oi ho čert vie, kde ho psi jedia." — „Zapal, Bože, tu dědinu, nech vyhoří z dom'