str. 390

ruku umývá, aby obe boly čisté." — „Známosť lepšia ako peniaze." — „Múdremu neraď, mocnému nedvihaj." — Každý nejlépe zná své slabosti: „Každá gazdiná vie, ako jej v hrnci vrie." — „Kde si si pojiel smetanu, pojedz si aj kýšku." — Spolků Slovák nemá rád: „Ani holub spolky nemiluje." (Nerozumí se tím společné obydlí, neboť piávě holubi obývají pospolu, ale přísloví vzniklo prý z jakési bajky: Holub, kačer a houser koupili si sud vína. Kačer a houser majíce delší hrdla napili se do vůle, ale holub, jenž měl hrdlo příliš krátké, nemohl dosáhnouti do sudu a nedostal nic; proto holub takových-spolků nemiluje). — O společnosti zlých lidí: „Kdo do mlýna chodí, lanko se uniúči." — „Kdo přijde medzi vraný, musí kvákať aka ony." — „Dobrých sa moc vmésti, a jeden zlý šetko pohubí." — „Mrcha psovi chlieb hádžu." — O odvetě: „Keď ma budu kliaf, budem sa jim smiať; ked1 ma budu biť, budem sa jim kryť." — „Na tvrdé dřevo tvrdý klin." — „Ošiň, Kubo, tu je hrubo!* (Pán chtěje zkusiti mlatcův, zdali dobře mlátí, schoval se pod obilí, rozesílané po mlátě. Mlatci přišli, a nalezše na jednom místě povýšené obilí, dodávali si chuti tímto pořekadlem, ať už o pánovi věděli či nevěděli; a tak pán ovšem okusil, co jsou cepy.) — Pohostinství Slováci jsou nakloněni, proto mají o něm hojně přísloví: „L'udia s 1'udmí, psi so psy." — „K voli kamarátstvu sa mnich oženil." — „Raz do roka i v pekle hostina bývá, třebas je dávno doskamí zabité." — „Kde ťa neprosia, nech ťa čerti nenosia."

IX. O naději: „Nic to preto, vyschne bláto, bude léto." — „Po-búrke bývá slunce." — „Najde si zlato zlatníka."

X. O majetku: „Pri zlatom voze sa vše najde zlatý klinec, a pri drevenom len dřevený." — „Čo zjiem, to viem; čo vypijem, to užijem-a čo ze mne ostane, čert vie, kdo to dostane." — „čo užiješ, to vieš; čo vo měno Božie dáš, to u Boha máš; a čo po tebe ostane, to B6h vie, kdo dostane." — „Bohatý sa diví, ako sa chudobný živí; chudobný sa živí snadné, bohatý sa nazdá, že kradné." — „Najviac pohoršenia v dome pochodí z biedy." — „V hlade i pes psa jie." — „Bieda všetkému naučí, aj kradnuť." — „Hriešna chudoba je dva. rázy prekliata, i před Bohom i před svetom." — „Chudobný člověk sa nikdy dobré nemal; chcel sa prežehnať, vybil si oko." — „Ako tam, tak i tu." (Jakýsi chuďas nespokojený se svým stavem šel do-světa zkusit štěstí. Putuje přišel k osamělému mlýnu, a ta zdálo se mu, že svým klepotem tak na něj volá: „Ako tam, tak i tu.u — „A když je tomu tak," pravil na to chuďas, „to se raději vrátím s Pánem Bohem domů.") — „Chudobný sa dva rázy hřeje pri dreve" (raz, keď ho hotoví, druhý raz od peci). — O práci Slovák správně soudí: „Robota je máti života." — „Modli sa a pracuj, a čo vyrobíš, zavaruj." — O lenivosti: „Kdo včas stává, vytiera si zuby, kdo neskoro, vytiera si oči." — „Kdo včas líha, včas stává, zle sa