str. 387

asi přísloví je původní, a které přejato odjinud; také jmenuje několik cizích sbírek, z nichž tyto parallely čerpal, mezi nimi jednu maďarskou.

Původní sbírka Zátureckého bez pozdějších přípiskův obsahuje 2025 vět, přísloví a pořekadel, s přídavky jest jich asi 2500; některé věty později přidané jsou ovšem pouze varianty sentencí nejprve nasbíraných a soustavně spořádaných.

Ce'á sbírka rozdělena jest na 26 hlavních částí: I. Bóh, náboženstvo. II. čert. III. Stav Člověka, menený behom veku. IV. Svojäd! vóbec. V. Kozum, myse!. VI. Smýšlanie, srdce, mravy vöbec. VII Slovo zvláště. VIII. L'udia s ludmí zvláště. IX. Iné pravidla života a výstrahy. X. Majetok, jeho dobývanie a užívanie zvláště. XI. Na nesúcosť. XII. Pohodlie, šfastie, nešťastie. XIII. Pravda a křivda. XIV. Správa a poddanost XV. Panstvo. XVI. Beh věcí vóbec. XVII. Jednotlivé 1'udské stavy, zamestknania. XVIII. Hospodárstvo a obchod zvláště. XIX. Ob-časnosť, život a příroda. XX. Jedlá, nápoje. XXI. Oděv, obuv, fintenie sa, trhanstvo. XXII. Tělesná a telesno-duchovná příroda člověka. XXIII. Podobenstvá. XXIV. Rozličné výrazy, povedalky, formulky. XXV. Prídavok, obsahujíci rozličné pořekadla. XXVI Hlasy niektorých živočichóv, oděné do řeči íudskej. Poslední oddíl ovšem vlastně mezi pořekadla ani nenáleží.

Všimneme-li si blíže přísloví v jednotlivých oddílech, seznáme, i>e mnoho tu vět českým podobných nebo s českými větami shodných, ale mnoho také od českých naprosto odchylných, poukazujících na samostatný názor; mezi nimi pak zvláštní zajímavosti nabývají věty, k nimž sběratel připojil vysvětlení jich původu, leckde i v podobě celé anekdoty.

I. Rouhači, nespokojenému s Božím řádem, Slovák říká: „Chod! na Boha s kyjom!" O poměru mezi lidmi a k Bohu: „Keby Pán Boh tak nakládal s namí, ako člověk s človekom, zle by bolo."

II. Nikdo nemá se vymlouvati, že střeliv na někoho nechtěl zabiti, neboť prý: „Co vylúčiš, čertu poručíš!'

III. O původu dětí rodičům podobných Slovák říká: „Trieska daleko od kláta nepadá." — O malých a velkých dětech: „Dieťa, kým je malé, jie chlieb, keď je velké, jie srdce." — O počtu dítek: „Čím viac dětí, tým viac Otčenášov,, čím viac Otčenášov, tým viac chleba." Též: „Kolko Otčenášov, tolko okružkov" (velké rodině Pán Bůh požehná chleba). — O tom, kdo s rodiči svými dobře nenakládá, Slovák říká: „Na sebä si korbáč pletie." A jiné: „Kdo svojho rodiča povliekol před práh, toho vlastně děti povlečú na zánumnie." — O macoše pěje slovenská píseň: „Macochy, macochy povešať na sochy, a moju macochu na najvyššiu sochu." — O sirotách: „Ak umře otec, sú děti len pol-siroty; ak umře mať, su celé" (třebas otec žije). „Kde je macocha, tam je aj otčim" (vlastní otec při druhé ženě stává se otčimem). — Dětí chudých, jichž v budoucnosti nečeká nic příjemného, Slovák se zastává: „Nebi ho; dosť sa ho bieda nabije." —