str. 379
věnovaný záhadné kultuře italských terramas poskytl je mnoho látky k přemýšlení a také pochvale.    N.

Časopis vlasteneckého muzejního spolku olomuckého. Red. Jaroslav Palliardi. Čís. 40 a 41. Olomúc 1893—94. Jar. Palliardi. Hroby se skrčenými kostrami na Znojemsku (str. 129., 19.). Redaktor dokončuje tu popisem hrobů u Vrbofce objemnou stať o hrobech odpovídajících asi našemu rázu únětickému se stránky archaeologické, a počíná v ročníku novém důkladný a znalecký popis anthropologický. Material jfho je tím vzácnější, že my v Cechách, ač hrobů je mnoho, máme z té doby velmi málo zachovaných' lebek. U lebek moravských překvapuje jeden tah: silná dolicho cef alie.

Z hrobů se skrčenými kostrami v Oblekovicích zachovalo se osm porouchaných lebek, vesměs dle udání spisovatele ženských. Z hrobů uVrbovoe je materiál četnější a zachovalejší: 12 lebek, z nichž pět mužských a sedm ženských. Lebky obou pohřebišť jsou rázu jednostejného, index střední všech je 6954, a také oscuační bod všech jest u čísla 69. Výška je prostřední a indexy obličeje svědčí dle Palliardiho všechny na úzké dlouhé tváře.

M. Václavek. Obrázky folkloristické z mor. Valašska (str. 142.). Obsah: Húkalky. Had s korunkou a had hospodář. O koleře. Padoucnice. J. Lolek. Chalupa na Zábřežaku a Šumbersku r. 1840 (str. 145.). J. Klvaůa. O kroji lidovém v okolí Ub. Brodu a paběrky z výstavek loňských (str. 154.). Jan Knies. Předhistorické nálezy v Křenovicích a okolí (str. 1.). Popisuji se důkladně různé nálezy v Křenovioích samých, hlavně však na blízkém Hradisku a v podhradí na trati „Korábu". Na západním svahu Hradiska našel se žárový hrob v jámě s předměty rázu doby po Kristu. Zd. Tobolka. Kůň v báje-sloví slovanském (str. 13 ). Práce ze slovanského semináře české university.

V drobných zprávách nalézáme popis pozdních hrobů u Dunajovic od redaktora (str. 159.), hrobu s kostrou v blatenici od pí. Havelkové (str. 161.),. dodatky k nálezům římských mincí na Moravě od L Červinky (str. 159. a 30.), popis dvou mchyl s kostrami doby pozdní u Jarohňovic od J. Slováka (str. 26.);. redaktor podává pak stručný, pěkný přehled našich známostí o keramice rázu hradištného (str. 27.), Ed. Peck ukazuje na důležitost místních jmen na Moravě pro archaeologii a vlastivědu vůbec str. 31.) — článek malý ale velmi důležitý. — Na konci loňského ročníku P. Papáček uveřejňuje proti dru. Křížoví polemický článek „Keltové či Slované"    N.

.

Glasnik zemaljskog muzeja u Bosni i Hercegovini. UrednikKosta Hörmann. V. seš. 3.-4. (Sarajevo 1893).

Nejdůležitější, co tyto dva sešity obsahují, jsou popisy V. Radim-ského, první jednající o nekropoli na Jezerinách u Pritoku blíže Bihače, provázený 25 bohatými tabulkami (dodatek ke článku dříve publikovanému), druhý o různých archaeologických nálezech v Bosně a Hercegovině (str. 369., 479., 575.). Pr. Fiala v článku o římských nálezech v Hercegovině osvětluje novou řadu nálezů slovem i obrazem (str. 511.), v článku o výsledcích zkoumání ve známém pohřebišti na Glasinci za r. 1893 doplnil starší výsledky novými krásnými nálezy z doby hallstattské a pozdější (str. 717.). Naplňuje nás radostí, vidíme-li, že i v Bosně a Hercegovino největší část práce vykonávají krajané. Dr. Truhelka popsal ještě římské výkopy u Bitini (str. 673.) a spolu s dr. K. Patschem výkopy v dolině Lašve (str. 685.) s bohatými nálezy starožitností římských a pozdějších.    M.

Revue mensuelle de 1'école ďanthropologie de Paris publiée par les professeurs. III. ročník 1893.

J. V. Laborde. Coup ďoeil historique sur les origines et la fonction. du langage (str. 1.). Velmi zajímavý článek. J. Hervé. Squelette humain de Brunn (str. 20.). Referát o domněle diluvialním nálezu Makowskeho. Hervé však proti Makowskému a Schaaffhausenovi spatřuje v nálezu jen pozdější,.